İstanbul
Parçalı bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi DÜNYA İran protestoları: “Iraklı milisler ülkeye geçti” iddiası

İran protestoları: “Iraklı milisler ülkeye geçti” iddiası

İran'da 19 gündür devam eden protestolarda ölü sayısı 2 bin 677'ye yükselirken, ortaya atılan bir iddia büyük ses getirdi. Tahran yönetiminin protestoların bastırılmasına destek olmaları için ülkeye 5 bin Iraklı milis soktuğu öne sürüldü. Askeri kaynaklar ise yüzlerce Şii savaşçının "dini ziyaret" görüntüsü altında sınırı geçtiğini aktardı.

İran’da yaklaşık üç haftadır süren protestolarda can kaybı ve gözaltı sayıları tartışılırken, Tahran yönetiminin gösterileri bastırmak için Irak’tan milis desteği aldığı iddiası gündeme geldi. Bazı uluslararası kaynaklara dayandırılan haberlerde, binlerce Iraklı Şii savaşçının İran’a geçtiği öne sürülüyor.

“5 bin kişi geçti” iddiası

İddiaya göre, güçlü bazı Iraklı milis gruplardan yaklaşık 5 bin savaşçı, Irak’ın güneyindeki iki sınır kapısından İran’a giriş yaptı. Bir diğer değerlendirmede ise yüzlerce kişinin “dini ziyaret” görüntüsü altında sınırı geçtiği ve bazı “hassas bölgelerde” faaliyet yürüttüğü ileri sürülüyor.

Can kaybı iddiaları ve tablo

Protestolara ilişkin farklı kaynaklar farklı sayılar paylaşıyor. HRANA’ya atfedilen bir güncel raporda can kaybının 2.571’e ulaştığı aktarılıyor.

Resmi doğrulama var mı?

Bu iddialar bağımsız ve resmi kaynaklarca doğrulanmış değil. Ancak bölgedeki güvenlik hareketliliğine ilişkin “milis geçişi” iddiaları, protestoların seyrine dair tartışmaları yeniden alevlendirmiş durumda. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *