İran’da Arapların yoğunlukta bulunduğu Huzistan eyaletinde su kesintileri nedeniyle başlayan protestolar 6 gündür sürüyor. Huzistan eyaletinin önemli su kaynaklarından “Hur’ul-Azim” göletlerinin ve Kerhe Nehri’nin kuruması ve Karun Nehri’nden başka bölgelere su transferi için hazırlanan projeye izin verilmesinin ardından ortaya çıkan içme suyuna erişim sorunu nedeniyle Hamidiye, Bostan, Şadigan, Şuş, Danyal ve Mahşehr kentlerinde 14 Temmuz Çarşamba günü akşam saatlerinde gösteriler başladı.

İranlı sosyal medya hesaplarından paylaşılan görüntülerde, gösterilere katılanların Arapça "Canımız ve kanımız Ahvaz'a feda olsun" ve "Susadık" şeklinde slogan attıkları görüldü.Bazı noktalarda göstericiler ile polis arasında arbede yaşandığı, göstericilerin bir kısmının caddeleri trafiğe kapatarak ateş yaktığı ve güvenlik güçlerine ait bir aracın tahrip edildiğine dair görüntüler de sosyal medya hesaplarından paylaşıldı.Huzistan eyaletinin önemli su kaynaklarından "Hur'ul-Azim" göletlerinin ve Kerhe Nehri'nin kuruması ve Karun Nehri'nden başka bölgelere su transferi için hazırlanan projeye izin verilmesinin ardından ortaya çıkan içme suyuna erişim sorunu nedeniyle Hamidiye, Bostan, Şadigan, Şuş, Danyal ve Mahşehr kentlerinde başlayan protesto gösterileri  Huzistan'a bağlı bazı kentlerde devam etmişti.

ÜÇ KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

İran’da halk, protestolara müdahale eden tankı ateşe verdi. Huzistan’da, emniyet güçlerinin müdahale ettiği protesto gösterilerinde en az 3 kişi hayatını kaybetti. Eylemciler Behbahan’da araçları ile yolu kapattı. İran güvenlik güçleri, gösterici halka göz yaşartıcı gaz ve gerçek mermi ile müdahale ediyor.

Editör: Haber Merkezi