İstanbul
Parçalı bulutlu
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi DÜNYA Irkçı siyasetçinin sözleri ülkeyi ayağa kaldırdı: Türklere hakaret etti!

Irkçı siyasetçinin sözleri ülkeyi ayağa kaldırdı: Türklere hakaret etti!

Portekiz'de aşırı sağ siyasetçi Andre Ventura'nın parlamentoda Türkler hakkında sarf ettiği ırkçı sözler sonrası ülke ayağa kalktı

Dün Portekiz parlamentosunda aşırı sağcı siyasetçi Andre Ventura'nın sözleri ülkeyi ayağa kaldırdı. Chega partisinin lideri Andre Ventura, Portekiz'in bu hafta hükümet tarafından açıklanan yeni Lizbon havalimanını 10 yıldan daha kısa bir sürede inşa edebilmesi gerektiğini söyledi.

TÜRKLERİ BU SÖZLERLE HEDEF ALDI

Sözcü TV'nin haberine göre Ventura, "İstanbul havaalanı inşa edildi ve beş yıl içinde faaliyete geçti" derken, "Türkler dünyanın en çalışkan insanları olarak bilinmiyorlar" yorumunu yaptı.

Sol partilerden milletvekilleri bu sözlerin ırkçı olduğunu ve parlamentoda yeri olmadığını söyleyerek meclis başkanı Jose Pedro Aguiar-Branco'dan bu sözleri kınamasını istediler.

İFADE HAKKI TARTIŞMASI PATLAK VERDİ

Ancak iktidardaki merkez sağ Sosyal Demokratlardan Aguiar-Branco, milletvekillerinin kendilerini ifade etme hakları olduğunu ve onları sansürlemeyeceğini söyledi.

Bunun üzerine Sosyalist milletvekili Alexandra Leitao parlamentodaki bir tartışma sırasında Aguiar-Branco'ya siyasetçilerin "belirli bir ırk ya da etnik kökenin diğerlerinden daha aptal, daha tembel ya da daha az değerli" olduğunu söylemelerine izin verip vermeyeceğini sordu.

Aguiar-Branco, "Benim görüşüme göre söyleyebilirler. İfade özgürlüğü anayasada güvence altına alınmıştır" dedi. "Burada (parlamentoda) yapılan siyasi söylemin hükmü... sandıkta halk tarafından verilecektir" ifadesini kullandı.

PARLAMENTO KARIŞTI

Livre'den Isabel Mendes Lopes, parlamentoda yapılan yorumların insanların yaşamları üzerinde doğrudan sonuçları olabileceğini söyledi ve "Irkçılık bir suçtur" yorumunu yaptı.

Göçmen karşıtı, popülist Chega, Mart ayındaki genel seçimlerde parlamentodaki temsilini dört kat artırarak 50 milletvekiline çıkaran Portekiz'in üçüncü büyük siyasi partisi konumunda.

Ventura 2020 yılında Romanlara yönelik ayrımcı ifadeleri nedeniyle para cezasına çarptırılmış ve siyahi bir milletvekili hakkında yaptığı yorumlar nedeniyle de kınanmıştı.

2020'de ABD'de başlayan ve birçok ülkeye sıçrayan Black Lives Matter hareketinin zirveye çıktığı dönemde, Portekiz'de ırkçılığın bir sorun olduğunu inkar etmek için bir gösteri düzenlemişti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *