05 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi DÜNYA İrlanda Başbakanı Harris’ten İsrail'e tepki: “Unıfıl askerlerinin güvenliği sağlanmalı”

İrlanda Başbakanı Harris’ten İsrail'e tepki: “Unıfıl askerlerinin güvenliği sağlanmalı”

İrlanda Başbakanı Harris’ten İsrail'e tepki: “Unıfıl askerlerinin güvenliği sağlanmalı”

İrlanda Başbakanı Simon Harris, İsrail’in Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü’ne (UNIFIL) ait bir gözlem kulesini hedef almasına sert tepki gösterdi. Harris, UNIFIL askerlerine yönelik saldırının kabul edilemez olduğunu belirterek, “Barış Gücü askerlerinin giydiği mavi başlıklar kutsal olmalıdır” dedi. Harris, saldırıda İrlandalı askerlerin zarar görmediğini ancak UNIFIL personeliyle dayanışma içinde olduklarını ifade etti.

Başbakan Harris, barış gücünde görev yapan askerlerin, uluslararası toplum adına en zorlu koşullarda çalıştıklarını hatırlattı. Barış Gücü'nü hedef almanın kınanması gereken bir eylem olduğunu belirterek, “Onlar muharip birlikler değil ve görevleri kutsaldır. Görevlerine her zaman saygı gösterilmelidir, ” şeklinde konuştu. İrlanda’nın bölgedeki UNIFIL askerleriyle ilgili sürekli bilgi aldığını ve askerlerinin güvende olduğunu belirten Harris, tüm taraflara acil ateşkes çağrısında bulundu.

İrlanda Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Micheal Martin de X üzerinden yaptığı açıklamada, İsrail’in UNIFIL pozisyonlarını hedef almasını kınadı. Martin, “İsrail ordusunun UNIFIL’e saldırması kabul edilemez. Barış Gücü'nü tehlikeye atmak uluslararası insancıl hukukun ihlali anlamına gelir. İsrail’in bu askerleri koruma yükümlülüğü vardır, ” ifadelerini kullandı. Martin, saldırıların sorumlularının hesap vermesi gerektiğini de ekledi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı, İsrail'in Lübnan sınırındaki Mavi Hat’ın gerisine çekilmesini ve Litani Nehri ile Mavi Hat arasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını öngörüyor. Ancak, bu bölgelerde uzun yıllardır Hizbullah’ın askeri varlığının güçlü olduğu biliniyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *