İspanya Katolik Kilisesi, çocuklara yönelik cinsel istismar skandallarına karşı başlattığı “İstismar Mağdurları İçin Kapsamlı Tazminat Planı” (PRIVA) kapsamında son bir yılda 39 mağdura tazminat ödediğini açıkladı. Kilise, şimdiye kadar alınan 89 tazminat talebinin 32’sinin piskoposluk, 57’sinin ise dini cemaatlerle ilgili olduğunu belirtti.
Ödemelerin 3 bin ile 100 bin avro arasında değiştiği, tazminatın manevi zararların karşılanması ve mağdurların psikolojik destek ile terapi masraflarının üstlenilmesini içerdiği ifade edildi.
200 Bin Çocuğun İstismara Uğradığı Tahmin Ediliyor
İspanya Katolik Kilisesi, geçmişte yaşanan cinsel istismar olayları için özür dilemiş, 1940’lardan bu yana 927 mağdurun resmi şikâyetlerde bulunduğunu açıklamıştı. Bağımsız komisyonun Ekim 2023’te yayımladığı raporda ise ülkede 200 binden fazla çocuğun istismara uğramış olabileceği tahmini paylaşılmıştı.
PRIVA’nın, Kilise kurumlarının mağdurlara destek sürecini iyileştirmeye ve gelecekte benzer olayların önlenmesine yönelik öneriler geliştirmeye devam edeceği bildirildi.
