İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria’nın kuzeyinde yer alan Cenin kentinde bir evi kuşatarak 4 Filistinliyi gözaltına aldı. Yerel kaynaklara göre, el-Merah Mahallesi’nde Nazmi Alavne’ye ait evin kuşatılmasıyla başlayan operasyon, bölgeye gönderilen askeri takviyelerle genişletildi.
Kuşatma sırasında bölgeden özel bir araçla kaçmaya çalışan bir gencin, Cenin’in güneyindeki Marka köyüne ulaştığı, burada 3 Filistinliyle birlikte İsrail askerleri tarafından yakalandığı bildirildi. Gözaltına alınan kişilerin kimlikleriyle ilgili resmi bir açıklama yapılmadı.
Batı Şeria’da Baskınlar Her Gün Devam Ediyor
İsrail güçlerinin son dönemde Batı Şeria’nın şehir, kasaba ve mülteci kamplarına neredeyse her gün baskın düzenlediği, evlerde aramalar ve sahada sorgulamalar gerçekleştirdiği belirtiliyor. Bölgede artan askeri operasyonlar, Filistinliler arasında büyük endişeye neden oluyor.
İsrail’in 7 Ekim 2023’te Gazze Şeridi’ne başlattığı saldırıların ardından Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te Filistinlilere yönelik baskınlar ve gözaltılar yoğunlaştı. Son iki yılda düzenlenen operasyonlarda en az 1057 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 20 binden fazla kişinin gözaltına alındığı tahmin ediliyor.
