05 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi DÜNYA İsrail hapishanelerinde cinsel işkence iddiaları: Filistinli tutukluların tanıklıkları uluslararası gündemde

İsrail hapishanelerinde cinsel işkence iddiaları: Filistinli tutukluların tanıklıkları uluslararası gündemde

Gazze merkezli Filistin İnsan Hakları Merkezi (PCHR), İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinli mahkumlara yönelik sistematik cinsel işkence ve kötü muamele iddialarına dair yeni bir rapor yayımladı.

Gazze merkezli Filistin İnsan Hakları Merkezi (PCHR), İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinli mahkumlara yönelik sistematik cinsel işkence ve kötü muamele iddialarına dair yeni bir rapor yayımladı. Raporda, özellikle Gazze Şeridi’nden alıkonan tutukluların yaşadıkları insanlık dışı muameleye ilişkin çarpıcı tanıklıklara yer verildi.

Cinsel Şiddet, Zorla Soyundurma ve Zorla Görüntü Alma

PCHR’nin açıklamasına göre, İsrail tarafından alıkonulan Filistinli tutuklular, “tecavüz, zorla çıplak bırakılma, cinsel saldırı, baskı altında çıplak fotoğraf ve video çekimi” gibi travmatik uygulamalara maruz bırakılıyor. Merkezin belgelendirdiği vakalar, bu tür ihlallerin münferit değil, sistematik bir işkence politikasının parçası olduğunu gösteriyor.

Kadın ve Erkek Tutuklular Cinsel İşkenceye Uğruyor

Raporda, İsrail askerleri tarafından cinsel şiddete uğradığını ifade eden 42 yaşındaki bir kadın ve 35 yaşındaki bir erkek başta olmak üzere çok sayıda Filistinli esirin benzer işkencelere maruz kaldığı kaydedildi. PCHR, bu olayların yalnızca bireysel vakalar olarak değerlendirilmemesi gerektiğini, aksine uluslararası hukuk kapsamında savaş suçu niteliğinde olduğunu vurguladı.

Uluslararası Mahkemelere Taşınacak

PCHR, belgelenen vakaları Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne delil olarak sunmayı planlıyor. Açıklamada, sorumluların yargılanması ve bu tür suçların cezasız kalmaması adına uluslararası mekanizmaların devreye girmesi gerektiği ifade edildi.

BM ve Kızılhaç’a Çağrı

PCHR, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası insan hakları kuruluşlarına ve Kızılhaç’a çağrıda bulunarak, gözaltı merkezlerine bağımsız erişim sağlanmasını ve işkencenin önlenmesi için derhal harekete geçilmesini talep etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *