İsrail’in her yıl belli dönemlerde ülke güvenliğine yönelik raporlar ve incelemeler hazırlayan Herzliya Enstitüsü, Tel Aviv hükümetine Türkiye ile ilişkilerin düzeltilmesi adına Doğu Akdeniz bölgesi için anlaşmaya gidilmesini önerdi.

İLİŞKİLERİN DÜZELMESİ ÖNERİLDİ

Türkiye ile bir dönem iyi ilişkiler içerisinde olan İsrail hükümeti, rekabet ve gerilim içerisinde geçen uzun yılların ardından Türkiye ile tekrar dış işlerinde anlaşma sağlamak için adım atmaya karar verdi. Her yıl güvenlik politikaları düzenleyen Herzliya Entitüsü, Tel Aviv hükümetine Türkiye’nin Doğu Akdeniz bölgesindeki doğalgaz kaynakları için teklif götürülmesini önerdi.

TÜRKİYE İLE ANLAŞMAYA GİDİLMELİ

İsrail istihabarat servisi Mossad ile ilişkileri olduğu bilinen Herzliya Enstitüsü, güvenlik politikalarında Türkiye ile doğaz gaz anlaşması yapılmasının elzem olduğunu belirtti. Hazırlanan raporda kullanılan ifadeler şu şekilde;

"“Sıfırdan yüzyıla-Erdoğan her cephede etkin” ana fikrini taşıyan raporda, “Akdeniz’de İsrail’in çıkarına olan Türkiye ile tansiyonu düşürmektir. Türkiye ile İsrail arasında askeri alandaki her gerginlik Tel Aviv için risk taşıyacaktır. İsrail’in aleyhine olacak rekabet yerine Türkiye ile hava ve deniz alanlarında yeni iş birliği anlaşmaları yapılmalıdır” ifadeleri kullanıldı.

Editör: Haber Merkezi