Geçtiğimiz mayıs ayında Kuzey Kore lideri  Kim Jong Un'un ağır bir kalp ameliyatı geçirdiği, ardından da hayatını kaybettiği iddia edilmişti.

36 yaşındaki Kuzey Kore liderinin babası Kim Jong Il de 2011'de kalp krizinden ölmüştü. Kim Jong Un'un bir süre ortaya çıkmaması da iddiaların kanıtı olarak gösterilmişti.

Ancak daha sonra tekrar ortaya çıkan Kuzey Kore lideri görevinin başında olduğunu bildirmişti.

Şimdi son gelen haberlerde Kim Jong Un'un kalp rahatsızlığının tekrar ortaya çıktığı, komaya girdiği, ülkenin yönetimini de kız kardeşi  Kim Yo Jong'un aldığı belirtiliyor.

Güney Kore tedirgin

Güney Kore'nin haberlerden tedirgin olduğu belirtiliyor. Çünkü abisinden de acımasız olduğu ileri sürülen kız kardeşi geçtiğimiz aylarda Güney Kore'yi açık açık tehdit etmişti.

Kim Jong Un'un babası Kim Jong Il'in ev sevdiği çocuğu olan Kim Yo Jong, son iki yılda devlet yönetiminde bir hayli ön plana çıkmıştı.

İşçi Parti'nin politbürosuna seçilen, parlamentoya giren Kim, İşçi Partisi Merkez Komitesi Daire Direktörü Birinci Yardımcısı konumunda bulunuyor. Kim, ayrıca nisan başından beri çeşitli resmi etkinliklerde abisini temsil ediyordu.

Ağabeyi ile yakın bir ilişki içerisinde olan Kim Yo Jong, “Kuzey Kore’nin propaganda biriminin başında ve geçen günlerde füze denemesine tepki gösteren Güney Kore’ye, “Korkan köpek havlar” diyerek çok sert bir çıkış yapmıştı.

Kim Yo Jong kimdir? Kuzey Kore'nin başına geçecek olan Kim Yo Jong kaç yaşında?

- 26 Eylül 1987'de dünyaya geldi. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi. 

- Aynı zamanda eski lider Kim Jong-il'in en küçük kızı ve Kuzey Kore'nin kurucusu Kim İl-sung'un torunu. 
 
- Politbüro'nun (Siyasi Büro) yedek üyesi ve Kore İşçi Partisi'nin (KİP) Tanıtım ve Enformasyon Bölümü başkan yardımcısı.

- Kendisinden 4 yaş büyük ağabeyi Kim Jong-un ile yakın bir ilişkileri olduğu belirtiliyor. 

- Komunist Parti Sekreteri'nin oğlu Choe Ryong Hae ile evli.

- 2011'de babasının ölümü sonrası düzenlenen devlet cenazesi ile ağabeyinin iktidara geldiği 2014 seçimlerinde ortaya çıkarak, bir anda dikkatleri üzerine topladı.

- 2014'te propagandadan sorumlu bakanlıkta kilit bir pozisyona getirildi. İşi, ağabeyi Kim Jong-un'un toplum önündeki itibarını korumak, imajını güçlendirmekti. Bu dönemde ağabeyinin halkın karşısına çıktığı miting ve diğer etkinlikleri ile seyahat programlarını yönetirken, bir yandan da ona siyasi danışmanlık yaptı.

- Erkek kardeşinden bile daha acımasız olduğu ileri sürülüyor. Örnek olarak da binlerce insanın idam edilişini ve amcasının köpeklere yem edilmesini seyretmesi gösteriliyor.

- Dokuz yaşından itibaren İsviçre'de eğitim gördü ve özel bir şef ve koruma ekibi vardı. Kim, yönetici seçkinler arasında yer almadan önce üniversiteye gitmek için başkent Pyongyang'a döndü. 

Editör: Haber Merkezi