İngiltere'nin Financial Times'taki habere göre Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerde masada olan 15 maddelik taslak ortaya çıktı.

Buna göre;  Kiev'in tarafsızlığını ilan etmesi ve silahlı kuvvetlerine ilişkin sınırlamaları kabul etmesi halinde Rusya'nın geri çekilmesini içeren geçici barış planında önemli ilerleme kaydetti.

Gazeteye konuşanlar, Ukraynalı ve Rus müzakereciler önerilen anlaşmayı ilk kez pazartesi günü tam olarak görüştü. 15 maddelik taslağın Kiev'in NATO'ya katılma hedeflerinden vazgeçmesi ve ABD, İngiltere ve Türkiye gibi müttefiklerin koruması karşılığında yabancı askeri üslere veya silahlara ev sahipliği yapmamaya söz vermesini içerdiği belirtildi.

Ancak Ukrayna güvenliğine yönelik batı garantileri ve bunların Moskova tarafından kabul edilebilirliği ile 2014 yılında Rusya tarafından ele geçirilen ülke topraklarının statüsü gibi konular anlaşmanın önünde büyük bir engel teşkil edebileceği de vurgulandı.

Ancak bazı Ukraynalı yetkililerin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in saldırılarını sürdürmek için zaman kazanabileceği ileri sürdü. Gazeteye göre bir kaynak "Bunun bir hile ve yanılsama olma ihtimali var. Her şey hakkında yalan söylüyorlar. Kırım, sınıra asker yığılması ve işgal konusunda da böyle demişlerdi" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'in danışmanlarından Mykhailo Podolyak, Financial Times'a verdiği demeçte ise, taslağın, Rus birliklerinin işgalin 24 Şubat'ta başlamasından bu yana ele geçirilen tüm Ukrayna topraklarından ayrılmasını içerdiğini ve bunun Karadeniz bölgesindeki yerler ile Kiev’in doğusu ve kuzeyini de kapsadığını belirtti.

Görüşmeler hakkında bilgi verilen bir Rus kaynak, önerilen anlaşmanın, eğer kabul edilirse, her iki tarafa da savaşta zafer ilan etmek için güvenilir bir yol sağlayabileceğini söyledi.

Financial Times’a konuşan yetkililer, “Kiev’in NATO’ya katılma isteğini geri çekmesi ve ABD, İngiltere ve Türkiye gibi müttefiklerden koruma karşılığında yabancı askeri üs ve silahlara ev sahipliği yapmamasının sözünün verilmesinin istendiğine” dikkat çekti. Ukrayna güvenliğine karşı batı ülkelerinin garantör olmasının Moskova ile anlaşma konusunda büyük bir engel olduğu belirtilirken, son günlerde Moskova ve Kiev de görüşmelerde ilerleme sağlandığını duyurmuştu.

Editör: Haber Merkezi