Ukrayna - Rusya savaşı sonrası İsveç ve Finlandiya, şimdi ‘Rusya endişesi’ nedeniyle NATO’ya girmek istiyor. İki ülke, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri operasyonu sonrası NATO’nun kapısını çaldı. Ancak Türkiye iki ülkenin NATO üyeliğine “terör örgütü PKK’ya desteklerinden” dolayı karşı çıkıyor. Özellikle İsveç, terörün Avrupa’daki merkezi konumunda.

Terör örgütü PKK’ya verdiği destek İsveç’in üyeliğinin önündeki en büyük engel olacak. PKK, finansörü ve en büyük destekçilerinden biri olan İsveç’in de “ulusal güvenlik sorunu” haline geldi. İsveç, şimdi Türkiye’nin vetosunu nasıl aşacağını tartışıyor. ABD, AB ve NATO da devreye girdi.

ÇAVUŞOĞLU ÜÇLÜ ZİRVEDE BULUŞTU
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, İsveçli mevkidaşı Ann Linde ve Finlandiyalı mevkidaşı Pekka Haavisto ile önceki akşam yaptığı üçlü zirvede de yine PKK ve Suriye’deki uzantısı PYD/YPG’ye verilen destekler ana gündem maddesiydi. Çavuşoğlu, toplantıda Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya olası üyeliğine ilişkin Türkiye’nin tutumunun gerekçelerini anlattı. NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı’nın ardından açıklama yapan Çavuşoğlu, şunları söyledi: “Özellikle bu iki ülkenin PKK/YPG terör örgütleri ve mensuplarıyla yaptığı görüşmeler ve özellikle de İsveç’in yaptığı silah yardımı dahil tüm rahatsız olduğumuz konuları, neden karşı olduğumuzu gayet açık şekilde sergiledik.”
TERÖRE DESTEKLERİNİ FOTOĞRAFLARLA ANLATTIK
“Tabii yanımızda derlediğimiz fotoğraf ve diğer belgelerle bunu müttefiklere gayet güzel şekilde anlattık. Bu ülkelerden ve NATO üyesi olan ve yine halihazırda bu terör örgütleriyle görüşen ve destek veren ve Türkiye üzerinde özellikle ihracat, savunma sanayii ürünleri konusunda ihracat kısıtlaması yapan ülkelerin de bu tutumlarından vazgeçmeleri gerektiğini, bunun müttefiklik ruhuna aykırı olduğunu anlattık.”
PYD/YPG’Yİ ÖRGÜT SAYMIYORLAR
Ann Linde ise “müzakerelerde çözüme ulaşamadıklarını” belirtti. Önceki gün “Avrupa Birliği gibi biz de PKK’nın terör örgütü olduğuna inanıyoruz” diyen Linde, Çavuşoğlu ile görüşme sonrası yaptığı açıklamada ise “Suriye’nin kuzeyindeki oluşum” diyerek PYD/YPG vurgusu yaptı. Linde, “Türkiye ile yapılan müzakerelerde çözüme ulaşamadık ve diplomatik müzakerelere devam etme kararı aldık” ifadesini kullandı. Türk tarafı ile “Suriye’nin kuzeyindeki oluşumdan dolayı” anlaşamadıklarını kaydeden Linde, “Biz PKK’nın terör örgütü olduğunu kabul ediyoruz. Kuzey Suriye’deki oluşum için aynı şeyi düşünmüyoruz, birçok NATO ülkesi de düşünmüyor. ABD ve diğer NATO ülkeleri gibi biz de Kuzey Suriye’deki Kürt örgütleri ile görüştük” dedi.
İSVEÇLİ BAKANDAN  PROVATİK SÖZLER
Linde’nin bu açıklamalarına da dünkü açıklamasında değinen Bakan Çavuşoğlu, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde’nin açıklamalarının sorulması üzerine şunları söyledi: “İsveç Dışişleri Bakanı’nın bugüne kadarki açıklamaları da maalesef yapıcı değil, tam tersine provoke edici açıklamalara devam ediyor ama Finlandiya Dışişleri Bakanı’nın (Pekka Haavisto) açıklamaları ise gayet temkinli, çözülebileceğine yönelik inancını da söylüyor ve bunun bir günde olmayacağını da söylüyor. Olup olmayacağı konusunda da net bir şey söylemiyor.”

Editör: Haber Merkezi