Dünya, Türk İHA ve SİHA'larının başarısını ve Türkiye'nin 2020 yılında bölgesel sorunlarda gösterdiği etkinliği konuşuyor.

Japon yayın kuruluşu Nikkei, Baykar Savunma'nın geçen hafta tanıttığı Muharip İnsansız Uçak Sistemi "MİUS" un başarısını ele alan bir makale yayımladı.

Türkiye’nin yeni askeri ağırlığı ve bunu kullanma isteği Washington’da endişeleri artırdı ve birçok Kongre üyesi Başkan Joe Biden’ı Ankara’nın eylemlerini durdurmaya çağırdı.

Makalede, Türkiye'nin insansız hava araçları dahil savunma alanında elde ettiği başarılar anlatıldı. Çatışmalarda SİHA'ların ''sonuç değiştirici'' rolüne vurgu yapıldı.

2020 Türkiye'nin gücü konusunda dönüm noktası oldu

Makalede Amerikalı Eski Dişişleri Bakanlığı mensubu, jeopolitika danışmanı Richard Outzen'ın bu ay yazdığı bir rapora da yer verildi.

Outzen, bu raporda 2020'nin Türkiye'nin gücü konusunda dönüm noktası olduğunu dile getirdi.

Erdoğan, geçtiğimiz günlerde iktidar partisi milletvekillerine hitaben yaptığı konuşmada, ülkenin artan bölgesel etkisini belirtti şunları söyledi:

“Türkiye artık vatanının bütünlüğü, milletin birliği ve devletin bekası için sorunların kaynağına yönelik herhangi bir tehdidi, kaynağında ortadan kaldırma gücüne, iradesine ve kararlılığına sahip. Türkiye’nin güvenliği artık sınırlarımızda değil, tehditlerin olduğu her yerde başlıyor. Türkiye’nin siyasi ve ekonomik çıkarlarına yönelik gerçek veya olası herhangi bir tehdidi sınırlarımıza ulaşmadan bertaraf etmek için gerekli adımları atıyoruz.”

Outzen; “Türkiye çevresindeki bölgede – Güney Avrupa, Doğu Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu, Balkanlar, Kafkaslar ve hatta Orta Asya – büyük bir güç olarak görülüyor. Çünkü sert güç kullanma konusunda kanıtlanmış bir yeteneği var” ifadelerini kullandı. 

Outzen, ''Türkiye'nin sert gücünü nasıl kullanabildiğini ispatladığını, bu nedenle büyük bir güç olarak kabul edilmesi gerektiğini'' kaydetti.

Türkiye, ''ekonomik ve askeri güçten ziyade harekete geçme yeteneğine sahip bir güç'' ifadesini de kullandı. 

Editör: Haber Merkezi