BİŞKEK (AA) - Kırgızistan'da 7-8 Kasım "Tarihi ve Ecdadı Anma Günü" kapsamında ülkenin bağımsızlığı uğruna hayatını kaybedenler için tören yapıldı.

Kırgızların 1916'da Rus Çarlığı'na karşı başlattığı isyanı simgeleyen Ürkün Katliamı Anıtı ile Stalin döneminde 1937'de öldürülen 138 aydın ve dünyaca ünlü Kırgız romancı Cengiz Aytmatov kabirlerin bulunduğu Bişkek'teki Ata Beyit Mezarlığı'nda (Baba Mezarı) tören gerçekleştirildi.

Törene Devlet Sekreteri Suyumbek Kasmambetov, Meclis Başkanı Nurlanbek Şakiyev, Yüksek Mahkeme Başkanı Zamirbek Bazarbekov ve bazı bakanlar katıldı.

Anıtlara çiçek bırakan yetkililer, şehitler için saygı duruşunda bulundu.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov da 7-8 Kasım "Tarihi ve Ecdadı Anma Günü" dolayısıyla mesaj yayımladı.

Caparov, mesajında, "Bugün biz tarihimizi ve bağımsızlık için kanını akıtan atalarımızı, özgürlük hayalleri için totaliter rejime kurban giden babalarımızı, ülkenin bütünlüğü adına daha geçenlerde sınırda can veren gençlerimizi anıyoruz." ifadesini kullandı.

Kırgızların tarihte trajik dönemler yaşadığını hatırlatan Caparov, "Bize değerli bağımsızlığı bırakan atalarımızı hürmetle anıyoruz. Bağımsızlık mücadelesi veren isimleri unutmayacağız." değerlendirmesinde bulundu.

- Kırgızların bağımsızlık mücadelesi

Kırgızlar, 7 ve 8 Kasım 1916'da verimli topraklarının ellerinden alınması, 1. Dünya Savaşı için gençlerin askere çağırılması ve göçebe hayatı yaşayan Kırgızların geleneklerinin hiçe sayılması gibi nedenlerle Çarlık Rusyası'na karşı ayaklanmıştı.

Ayaklanmada binlerce Kırgız şehit düşmüş, yüz binlercesi yerlerinden edilmişti.

Ayaklanmanın bastırılmasının ardından Kırgızistan'ın kuzeyinde yaşayan nüfusun yüzde 41 azaldığı belirtiliyor.

Hükümet, 2018'de bağımsızlık uğruna hayatını kaybedenlerin anısına 7-8 Kasım'ı "Tarihi ve Ecdadı Anma Günü" ilan etmişti.

Editör: Haber Merkezi