Türkiye ile Yunanistan  arasındaki ilişkiler son zamanlarda daha da gergin. Ankara-Atina arasındaki en büyük kriz sebeplerinden biri ise adaların silahsızlandırılması meselesi. Atina bir süredir adalara silah yığıyor.

Son olarak Sisam ve Midilli adasına ABD silahlarını transfer etti.  Aristotle Üniversitesi Tarih Bölümü fahri profesörü ve Aemios Yarımadası Araştırmaları Vakfı'nın eski başkanı Dimitris Kontis'in yakın zamanda yayınlanacak bir araştırmasına yer veren Yunan gazetesi Kathimerini, Yunanistan'ın  Lozan ile yapmış olduğu anlaşmayı masaya yatırdı. 

LOZAN KARARI UYGULANMADI 
Son 15 yıldır Türkiye'nin Yunanistan'ı bu anlaşmayla suçladığından bahseden haberde 1914'te Lozan Antlaşması ile Yunanistan'ın aldığı bu kararın hala geçerli olup olmadığına dair bir soru soruldu. Soruya cevap olarak gazetede bu anlaşmanın incelenmesi gerektiğinden bahsedildi.

13 Şubat 1914 tarihli kararın Yunan ordusunun 'o dönemde alması gereken' bir karar olduğu bahane edilerek aslında bunun pratikte Türkiye'ye yönelik bir 'tavsiye' olduğu iddia edildi.

Haberin devamında "Anlaşmanın ardından büyük güçler arasındaki denge yıllar içinde değişmişti ve adalarla ilgili kararı uygulamak için herhangi bir düzenleme yoktu, bu karar uygulanmadı" denildi.