İlaç firmaları dünyayı nasıl etkiliyor? Çok uluslu bu dev şirketler insanları sağlığına mı kavuşturuyor, yoksa hissedarlarına milyarca dolar kazandırmak için mi çalışıyor?

Bu konuda pek çok film yapıldı. Hem de bu şirketlerin en büyüklerinin olduğu Amerika Birleşik Devletleri'nde... Ünlü sinema yıldızlarının da yer aldığı bu filmlerde şirketlerin kazançlarını artırmak için nasıl oyun kurdukları, insan hayatını nasıl hiçe saydıkları, para kazanmak için kaç kişiyi ölüme sürükledikleri anlatılıyordu.

Bu filmler çok tartışma yarattı.

Senaryolar hayal miydi, yoksa gerçeklere mi dayanıyordu?

Makaleler yazıldı, televizyon programlarında tartışıldı.

Yalan mıydı, doğru mu? Bu soru kesin cevabını bulamadı. Ama yaşananlar gösterdi ki dünyadaki büyük şirketler "Daha fazla para" için ne insan sağlığını düşünüyorlar, ne doğayı...

Koronavirüs tüm dünyayı kasıp kavururken bu sorular yine gündemde şimdi.

Hastalık ilk ortaya çıktığında ilk iddia şuydu:

- Bu hastalık Çin'de ortaya çıktı, bu Çinlilerin işi!

Gerekçe de Çin'de yenen bir takım canlılardan türemesi gösterildi.

Ama giderek işin seyri değişti.

Dünyaya yayılan, İran'dan ABD'ye pek çok kişiyi etkisi altına alan, Avrupa'da da ölümlere yol açan bu hastalık Çin'in ekonomik olarak çok fazla büyümesini engellemek için ortaya çıkarılmış olabilir miydi?

Çin, ABD'yi suçluyor

Hastalığın ilk çıktığı günlerde sessiz kalan Çin, artık sesini yükseldiyor. Onlara göre bu hastalığı yayan Amerika Birleşik Devletleri.

Son olarak Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, bu hastalığın ilk olarak Çin'de değil, ABD'de çıktığını ileri sürdü.

Daha da ileri giden sözcü, "Koronavirüsü Vuhan'a (Çin) getiren ABD ordusu olabilir. Şeffaf olun. Verilerinizi halka açıklayın. ABD bize bir açıklama borçlu" ifadesini de kullandı.

Bu hastalığı Çin'e ABD ordusu mu getirdi? Cevap bekleyen sorulara bu da eklendi şimdi. Ama bu işte ilaç firmaları ne kazandı? Bir de bu soru dolaşıyor artık ortalıkta.

Koronavirüs, ABD'li bir ilaç firmasının oyunu mu?

Koronavirüsten sonra ilaç şirketinin hisseleri patladı! 

İddialara göre bu hastalığı dünyaya zor durumda bulunan ilaç firmaları yaymış olabilir. Çünkü daha eski yıllarda da bu tür işlere girdikleri bilinen bu büyük firmaların çoğu zor durumdaydı.

Bu konuya gündeme getiren ABD'de bile uzmanlar var.

Bizde de yüksek sesle gündeme getirmeseler de buna inananlar yok değil.

Sözcü gazetesi yazarı Aytunç Erkin'in de gündemi buydu bugün. Yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Tarih 25 Şubat 2020… Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Genel Müdür Yardımcısı Bruce Aylward'ın, 25 Şubat günü, Pekin'deki basın toplantısında, ‘Şu anda gerçek etkinliği olabileceğini düşündüğümüz tek bir ilaç var ve bu remdesivir'  cümlesi dikkat çekti! Çünkü… Görev tanımına baktığımız zaman DSÖ'nün ‘ilaç' ismi vermesi ne kadar doğru? En azından ahlaki anlamda. Koranavirüs ilacından sonra şirketin hisseleri yüzde 18 yükseldi! Remdesivir… Nükleotid analogları sınıfında bulunan yeni bir antiviral (virüsü önleyen) ilaç. San Francisco merkezli Gilead Sciences şirketi tarafından Ebola virüsü hastalığı ve Marburg virüsü enfeksiyonları için geliştirildi. İlaç, 2013-2016 arasında, Batı Afrika Ebola virüsü salgını tedavisinde kullanıldı.  Şirket beş yıldır kayıp yaşıyordu. 21 Ocak'ta ABD'de Nasdaq borsasında işlem gören Gilead Sciences'in hisseleri 21 Ocak'ta 62.6 dolar seviyesinden işlem görüyordu. Bu tarihten itibaren hızlı bir yükseliş sürecine giren hisseler 6 Mart'ta yüzde 18'den fazla bir yükselişle 80.4 dolara kadar çıktı.  ABD borsalarının son yılların en büyük kayıplarının yaşadığı bu hafta hisseler bir miktar gerileyerek önceki günü 73.7 dolar seviyesinden kapattı. Yıllık geliri 22.4 milyar doları bulan şirketin piyasa değer ise 93.1 milyar doları buluyor. Ancak… Gilead Sciences'ın 2015'te hisseleri 200 dolardı! Yani… Şirket, 2020'de 62.6 dolardan işlem gördüğü için 5 yıllık kaybını siz hesaplayın…

Şimdi…

DSÖ'nün hayat öpücüğüyle ABD'li şirket hayata tutundu!"

Dünyada başka hastalıklardan ölenler ne olacak?

Koronavirüse yakalananlar... Ölenler...

Peki dünyada başka hastalıklardan kaç kişi ölüyor?

Kaç kişi kalp krizi geçiriyor?

Kaç yaşlı insan soğukalgınlığının zatüreye çevirmesiyle (Yaşlarından dolayı vücut dirençleri düşük olduğundan) yaşama gözlerini yumuyor?

Afrika'da açlıktan ölen çocuk sayısı kaç?

Ortadoğu'da günde kaç kişi patlayan bombalardan hayata veda ediyor?

Hiçbiri için ayağa kalkmayan dünya koronavirüse çare bulmak için birleşti; ilaç firmaları ürün geliştiriyor!

Ya diğerleri ne olacak?

Onlara çare bulmak ilaç firmalarının işine gelmiyor mu?