Dünyada koronavirüsten ölen kişi sayısı 6 bin 500'ü geçmiş durumda. Vaka sayısı ise 170 binin üzerinde. Durumun ciddiye gitmesi üzerine aşı geliştirme çalışmaları ülkelerde hızla devam ediyor. Avustralyalı doktorlardan yeni bir iddia geldi.

Koronavirüs ilacı bulundu mu?

Daily Mail'in haberine göre, Queensland Üniversitesi Klinik Araştırmalar Merkezi’nde salgın hastalıklar konusunda uzmanlaşmış bir ekip, iki ilacın koronavirüs tedavisinde kullanılabileceğini açıkladı.

Biri HIV'i bastırmak için kullanılıyor diğeri ise sıtma ilacı

Birincisi AİDS'e neden olan HIV'i bastırmak için kullanılan bir ilaç, diğeri ise sivrisinek kaynaklı hastalıklara karşı artan genetik direnç nedeniyle büyük ölçüde unutulmuş olan klorokin, yani sıtma ilacı. Araştırmanın başında bulunan Profesör David Paterson, koronavirüs ile enfekte olan bazı hastaların Mart ayının sonuna kadar her iki ilacın klinik çalışmasına da kaydolacağını belirtti.

Virüs taşıyılarına verildiğinde virüs ortadan kalktı

Paterson, Avustralya’daki ilk koronavirüs taşıyıcılarına bu iki ilacın bileşimini verdiğini ve virüsün ortadan kalktığını öne sürdü.  Profesör, bu ilaçların 'potansiyel olarak etkili bir tedavi' olduğunu ve acilen  büyük ölçekli klinik deneylerin yapılması gerektiğini vurguladı.  

Tedaviyi sağladığı kanıtlandı ancak...

Ancak, HIV ve sıtma ilaçlarının Covid-19 taşıyan bazı hastalarda tedaviyi sağladığı kanıtlanmış olsa da, Profesör Paterson testlerin kontrollü veya ölçülü bir şekilde yapılmadığını söyledi. Paterson, “Avustralya'da sahip olduğumuz ilk Çinli hasta dalgasına HIV ilacı verdiğimide hepsi tedaviye çok olumlu yanıt verdi” dedi