Dünya Bankası, koronavirüs salgınının ekonomi üzerinde benzeri görülmemiş bir kriz etkisi yarattığını açıkladı. Kuruma göre, salgın nedeniyle dünya çapında 1998 yılından beri ilk kez yoksulluk artacak.

Dünya Bankası, koronavirüs salgınının 60 milyon kişiyi aşırı yoksulluğa iterek günde 2 dolardan (13,5 TL) az parayla geçinmeye zorlayacağını belirtti. Dünya Bankası Başkanı David Malpass, "Salgın, ekonomik aktiviteyi durdurdu. Ayrıca yoksullukla mücadelede son yıllarda elde ettiğimiz kazanımların büyük bölümünü de sildi" diye konuştu.

Dünya Bankası, salgının başlamasının ardından, dünya nüfusunun yüzde 70'ine ev sahipliği yapan gelişmekte olan 100 ülkeye yardım gönderdi. Bireylere ve şirketlere kredi ve hibeler sağlanırken, dünyanın en fakir ülkelerinin borçları askıya alındı. Tahminlere göre, mevsimlik işçilerin bu yıl çalışma için başka ülkelere gidememeleri nedeniyle ülkeler arası yapılan para transferleri yüzde 20 azalacak.

En büyük krizin ise Afrika'da yaşanması bekleniyor. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, "Koronavirüsün, bu tür bir salgınla başa çıkamayacak olan, dünyanın en fakir ülkelerine ev sahipliği yapan Afrika'yı pas geçmesini umuyoruz" dedi. Dünya Bankası'na göre ise Sahra altı Afrika ile Güney Asya, salgın nedeniyle en fazla acı çekmesi beklenen bölgeler.

Editör: Haber Merkezi