İsrail Büyükelçiliğini Kudüs'te açan ülkeler arasına Kosova da eklenmiş, Dışişleri ve Diaspora Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 1 Şubat'ta İsrail ile başlatılan diplomatik ilişkilerin ardından Kosova'nın İsrail Büyükelçiliğinin Kudüs’te resmi olarak açıldığı belirtilmişti. 

Açıklamada, “Kosova ile İsrail arasındaki karşılıklı tanımayı ve Kosova hükümetinin İsrail hükümeti ve ABD yönetimine bağlılığını resmileştiren 4 Eylül 2020 Washington Anlaşması ve 1 Şubat'ta atılan adımlar neticesinde Kosova'nın İsrail Büyükelçiliği Kudüs'te açılmıştır. Kosova temsilcileri, salgın önlemleri nedeniyle Kudüs'teki açılışa katılamamıştır. Devlet plaketinin ve bayrağının İsrail'deki Kosova Büyükelçiliği'ne yerleştirilmesi, Kosova hükümetinin Kudüs'te bir diplomatik misyon kurma taahhüdünü yerine getirdiğinin bir kanıtıdır” denilmişti. 

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN KINAMA

Dışişleri Bakanlığı, Kosova'nın Kudüs'te büyükelçilik açmasını kınayan bir açıklama yaptı. Yapılan açıklama şöyle:

"Kosova'nın Kudüs'te büyükelçilik açmasını, derin endişeyle karşılıyor ve en güçlü şekilde kınıyoruz.

Kendi bağımsızlıklarını kazanmak uğruna büyük acılara göğüs geren bir halkın liderlerinin, onyıllardır işgal altında yaşayan ve ağır insan hakları ihlallerine maruz kalan Filistin halkının durumunu gözardı ederek aldıkları bu karar son derece talihsizdir.

Kosovalı liderler bu şekilde hareket ederek, Kudüs'ün statüsü konusunda ilgili Birleşmiş Milletler kararları dahil barış sürecindeki yerleşik parametrelere aykırı davranmış, iki devletli çözüm vizyonuna ve bölgedeki barış umutlarına zarar vermiştir.

Kosovalı liderlere, sağduyunun sesini dinlemeleri ve bu sorumsuz ve hukuk dışı adımdan vazgeçmeleri çağrısında bulunuyoruz"