Rusya-Ukrayna arasında süren barış arayışları sürerken, Beyaz Saray'dan gelen açıklamalar uluslararası gündemde geniş yankı uyandırdı. Açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile Türkiye'de görüşmeye açık olduğu bildirildi. Ancak Kremlin'den gelen net açıklamalar bu ihtimali şimdilik tamamen ortadan kaldırdı.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, bugün yaptığı basın toplantısında, Putin, Trump ve Zelenski arasında yakın zamanda bir zirve düzenlenmesinin mümkün olmadığını açıkça ifade etti. Peskov, Rusya'nın Ukrayna ile yürüttüğü müzakerelerde hızlı sonuç beklemenin gerçekçi olmadığını belirtirken, barışı sağlamak için uzlaşmanın oldukça karmaşık bir süreç olduğunu vurguladı.
Peskov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile henüz planlanmış bir görüşme olmadığını da dile getirdi. ABD ile temasların sürdüğünü ifade eden Kremlin yetkilisi, olası temasların önceden dikkatle hazırlanması gerektiğinin altını çizdi. Bu da Rusya'nın spontane diplomatik görüşmelere kapalı olduğunu gösteriyor.
Peskov, İstanbul'da gerçekleşen ve dünya kamuoyunun yakından takip ettiği barış görüşmelerine de değinerek, Rusya’nın bu süreçte üzerinde anlaşılan konulara sadık kalacağını belirtti. Ancak somut bir ilerleme için daha fazla zaman ve stratejik hazırlık gerektiğini kaydetti.
Kremlin açıklamasında ayrıca, Ukrayna'nın Rusya’daki bombardıman uçaklarına yönelik eylemleri hakkında da bilgi verildi. Peskov, Rus lider Putin’in gelişmelerden anlık olarak haberdar edildiğini ve olayla ilgili soruşturmanın sürdüğünü söyledi.
Ukrayna meselesinde kamuoyuna açık taviz açıklaması yapmaktan kaçınan Peskov, bu gibi konuların kapalı kapılar ardında değerlendirileceğini belirterek diplomatik sürecin hassasiyetine dikkat çekti.
Öte yandan Beyaz Saray’dan gelen açıklamalar, Trump’ın Türkiye’de yapılacak olası bir üçlü zirveye açık olduğunu ortaya koymuştu. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski de Erdoğan, Trump ve Putin ile bir araya gelmeye hazır olduğunu açıklamıştı. Ancak Kremlin’in bugünkü açıklamasıyla bu olasılığın kısa vadede gündeme gelmesi pek mümkün görünmüyor.
