İstanbul
Açık
26°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi DÜNYA Lübnan Başbakanı Mikati'nin Türkiye ziyaretinde en önemli konu 'enerji iş birliği'

Lübnan Başbakanı Mikati'nin Türkiye ziyaretinde en önemli konu 'enerji iş birliği'

Lübnan Başbakanı Necib Mikati'nin, şubat başında Türkiye'ye yapacağı ziyarette güneş ve rüzgar enerjisi ile elektrik sektöründe iş birliğinin ele alınacağı bildirildi.

WHATSAPP
KANALI
Ortadoğu Gazetesi Gündem artık cebinizde! Günün en önemli gelişmeleri anında telefonunuza gelsin. Ücretsiz katılın, hiçbir haberi kaçırmayın. Kanala Katıl

Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah Buhabib ile Enerji ve Su Bakanı Velid Feyyad, Mikati ile başkent Beyrut'taki Hükümet Sarayı'nda "Türkiye ziyareti heyetinin belirlenmesine" ilişkin yapılan görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Ziyarette masaya yatırılacak önemli dosyalara değinen Buhabib, "Türk dostlarımızla ele alınacak turizm, enerji, sağlık, tarım ve eğitim gibi konuların detaylarını görüştük." ifadesini kullandı.

Gazetecilerin ikili görüşmede öne çıkacak maddelerin ne olacağı sorusuna Buhabib, "Güneş enerjisi, petrol sektörüne yatırım, Lübnan ürünlerinin ihracatı ve iki ülke arasındaki turizm iş birliği gelmektedir." yanıtını verdi.

Feyyad ise Türkiye ile enerji ve elektriğin temini gibi iki tarafın da faydalanabileceği konular üzerinde görüşmelerin yapılmasına karar verildiğini söyledi.

Türkiye'nin Lübnan'da yapabileceği enerji yatırımlarına değinen Feyyad, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin tecrübesinden faydalanılması, Türklerin, güneş ve rüzgar enerjisi ile doğal gazla elektrik üretimi gibi enerji sektörüne yatırım potansiyeli üzerinde durulacak. Güneş enerjisine yapılacak yatırım çok büyük değil, 50 milyon ila 350 milyon dolar arasında değişmektedir. Türkiye'nin enerji sektöründeki yatırım iş birliğinin önünü açabilecek bir şey."

Lübnan Başbakanı Mikati'nin, 14 Ocak'ta, şubat ayında resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'yi ziyaret edeceği bildirilmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 16 Kasım 2021'de Beyrut'a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mikati'ye iki ülke arasındaki iş birliğini görüşmek üzere Türkiye'ye davet eden mesajını iletmişti.

Başbakan Mikati, göreve geldiği 10 Eylül 2021'den bu yana ilk kez Türkiye'yi ziyaret edecek.