Ulusal Güvenlik Savunma ve Strateji M5 Ankara Temsilcisi Yusuf Alabarda, Milli Savunma Bakanlığı’nın İncirlik Üssü ile ilgili açıklaması üzerine M5 değerlendirmelerde bulundu.

Yusuf Alabarda değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı:“MSB’lığı yaptığı İncirlik Üssü ile alakalı yaptığı açıklama ile iki yönlü bir mesaj vermektedir.

Bunlardan birincisi ve en önemlisi ABD’yedir.

MSB’lığı İncirlik Üssünün Türk toprağı olduğunu ve dalgalanan bayrağında Türk Bayrağı olduğunu askeri diplomatik bir lisan ile duyurmaktadır. Buna göre ABD’ye verilen bazı izinlerin sonsuz olmadığını ve ABD tarafından müttefiklik ilişkisine sığmayan adımların atılmaya devam etmesi halinde İncirlik Üssünde ABD varlığına izin vermeme keyfiyetinin Türkiye Cumhuriyetinde olduğunu vurgulamaktadır.

Ayrıca ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, İncirlik’teki Türk Silahlı Kuvvetleri tesislerinde müşterek savunma tedbirlerine katılması için Birleşik Devletler Hükümeti’ne izin verir’ hükmünü hatırlatarak hangi konularda müşterek hareket edildiği konusunu da gündeme getirmektedir.

Açıklama ile verilen ikinci mesaj ise iç kamuoyuna yöneliktir.

Bu açıklama ile içeride İncirlik Üssü’nün hiçbir şekilde kapatılamayacağına yönelik oluşturulan algıya da dikkat çekilmekte bu üssün Türkiye Cumhuriyeti Devletine ait bir üs olarak istenildiği takdirde kapatılabileceğine vurgu yapılmaktadır.”

Editör: Haber Merkezi