ABD'nin İran’daki nükleer tesisleri hedef alan saldırıları sonrası Moskova'dan dikkat çeken açıklamalar geldi. Eski Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev, saldırıların ters teptiğini ve birçok ülkenin İran’a nükleer savaş başlığı tedarik etmeye hazır olduğunu öne sürdü. Rusya Dışişleri Bakanlığı da operasyonları sert bir dille kınayarak, uluslararası hukukun açıkça ihlal edildiğini vurguladı.
Medvedev: “Trump Amacına Ulaşamadı, Aksine Ters Etki Yarattı”
Medvedev, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, ABD’nin İsfahan, Natanz ve Fordow’daki tesislere yönelik saldırılarının beklenenin aksine İran’ın nükleer programına destek anlamına geldiğini savundu. “Bu saldırılar, Trump’ın hedeflediği caydırıcılığı sağlayamadı. Aksine birçok ülke, İran’a nükleer başlık vermeye hazır hale geldi” dedi. Medvedev ayrıca, “Nükleer materyalin zenginleştirilmesi süreci devam ediyor ve artık açıkça ifade edebiliriz ki nükleer silah üretimi sürdürülecek” ifadelerini kullandı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan Sert Kınama
Saldırıların ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı da yazılı bir açıklama yaparak ABD’nin eylemlerini “sorumsuz ve hukuksuz” olarak niteledi. Açıklamada, “Egemen bir ülkenin topraklarına düzenlenen füze ve bomba saldırıları, hangi gerekçeyle yapılırsa yapılsın, uluslararası hukuku ve BM Şartı’nı ihlal etmektedir” denildi. Moskova yönetimi, tüm taraflara siyasi ve diplomatik yollara dönme çağrısı yaptı.
