Polonya Silahlı Kuvvetleri, Ukrayna sınırına yakın bölgelerde Rus insansız hava araçlarının (İHA) hareketliliği nedeniyle NATO savaş uçaklarının devreye sokulduğunu açıkladı.
Havaalanı Kapatıldı, Sirenler Çaldı
Polonya Hava Seyrüsefer Ajansı (PAZP), artan askeri uçuşlar nedeniyle Lublin Havaalanı’nın sivil uçuşlara kapatıldığını duyurdu. Hükümet Güvenlik Merkezi (RCB) ise bölge halkına SMS göndererek dikkatli olmaları çağrısı yaptı. Aynı zamanda Swidnik ve Chelm şehirlerinde sirenler çaldı.
“Doğu Gözcüsü” Operasyonu
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte’nin açıkladığı “Eastern Sentry” (Doğu Gözcüsü) girişimi kapsamında, Fransa’ya ait 3 Rafale savaş uçağı Polonya semalarında devriye görevine başladı. Ayrıca Danimarka’dan 2 F-16 ve bir fırkateyn, Almanya’dan 4 Eurofighter devreye alınacak.
Polonya Başbakanı Donald Tusk, NATO’ya teşekkür ederek, “Avrupa’dan gelen ek teçhizat ve asker desteğiyle hava savunmamızı ve sınırlarımızı güçlendirme kararı aldılar” dedi.
NATO’nun Mesajı
Rutte, Brüksel’de yaptığı açıklamada, “NATO olarak topraklarımızı savunmadaki kararlılığımızı göstermek zorundayız. Doğu Gözcüsü girişimi de tam olarak bu amaca hizmet ediyor” ifadelerini kullandı.
