İstanbul
Parçalı bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi DÜNYA Netanyahu, Şabak Direktörü Bar'ı görevden alıyor

Netanyahu, Şabak Direktörü Bar'ı görevden alıyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, uzun süredir görüş ayrılığı yaşadığı iç istihbarat teşkilatı Şabak’ın Direktörü Ronen Bar'ı görevden almak için hükümete bu hafta bir karar taslağı sunacağını açıkladı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet (Şabak) Direktörü Ronen Bar ile yaptığı görüşmede, hükümetin bu hafta içinde kendisini görevden alacağını bildirdi. Netanyahu'nun Bar ile uzun süredir görüş ayrılığı yaşadığı ve güvenlik politikaları konusunda fikir ayrılıklarının giderek derinleştiği biliniyordu. İsrail Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan açıklamada, Netanyahu’nun Bar’ın görevden alınması için bir karar taslağı hazırladığı ve bunun çarşamba günü kabine toplantısında oylanacağı duyuruldu. Şabak’ın İsrail’in iç güvenliği açısından kritik bir öneme sahip olduğunu belirten Netanyahu, mevcut savaş koşullarında istihbarat teşkilatının başındaki isme tam güven duyulması gerektiğini vurguladı. Bar’a olan güveninin sarsıldığını ifade eden Netanyahu, bu değişikliğin zorunlu olduğunu savundu. 

Bu karar, İsrail siyasetinde büyük yankı uyandırırken, Netanyahu’nun bu hamlesinin perde arkasında farklı hesaplar olduğu iddiaları gündeme geldi. İsrail basını ve muhalefet, Netanyahu’nun 7 Ekim 2023’te yaşanan güvenlik zafiyetinin sorumluluğunu istihbarat kurumlarına yıkmaya çalıştığını öne sürerek, bu görev değişikliğini siyasi bir manevra olarak değerlendirdi. Bar ise Netanyahu’nun kendisine yönelttiği suçlamaları “tehlikeli” olarak nitelendirmiş, istihbarat teşkilatına yönelik yıpratma çabalarına karşı çıkmıştı. Öte yandan, Netanyahu’nun danışmanlarının sanık sandalyesinde olduğu bazı davalar ve Katar’dan alınan paralarla ilgili iddiaların soruşturmasını da Şabak’ın yürüttüğü biliniyor. Bu durum, Bar’ın görevden alınmasının ardında yalnızca güvenlik politikalarındaki farklılıkların değil, aynı zamanda siyasi hesapların da olabileceğine dair spekülasyonları güçlendiriyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *