Fransa'nın Nantes kendindeki tarihi katedralde sabah saatlerinde, sebebi henüz bilinmeyen yangın çıktı. Çok sayıda itfaiyecinin olay yerine giderek müdahalesi etmesine karşın, olay yerinden gelen görüntülerde katedralin kısa sürede alevler içinde kaldığı görüldü. 

Sosyal medya kullanıcıları, 48 yıl önce de yangın çıkmasına hatırlatmada bulunarak, tarihin tekrarlandığı, gerekli önlemlerin alınmadığı, Fransa'nın tarihi binalarında çıkan yangınlar için yeterince önlem alınmadığı yönünde eleştiride bulundular.

Cathédrale Saint-Pierre olarak bilinen Nantes Katedrali, Roma Katolik kilisesidir. Fransız Kültür Bakanlığı tarafından 1862 yılından bu yana bir tarihi anıt olarak geçmekte olan Nantes Katedrali'nin inşaatı 1434'te başladı ve dört asırdan fazla süren çalışmaların başlangıcı oldu. Gotik cephesi, 15. yüzyılın sonlarında, kulelerin 1508 civarında inşa edilmesiyle tamamlandı, 1891'de katedral açıldı. Fransız Devrimi sırasında (1789-1799), katedral 1793'te Nantes Savaşı'nda askeri gözlem noktası olarak kullanıldı. 1972 yılında meydana gelen yangın sonrasında ağır hasar gören bu yapı, büyük bir restorasyon çalışmasının ardından bugünkü görünümüne kavuştu.
 

Sadece Fransa'yı değil, tüm Avrupa'yı üzdü.

"Fransa'nın sembolü" olarak gösterilen ve savaşlara rağmen ayakta kalan dünyaca ünlü 857 yıllık Notre Dame Katedrali, 15 Nisan 2019'da yangın çıktı. Kısa sürede büyüyen yangın nedeniyle 93 metre yüksekliğindeki kulelerden biri ve katedralin çatısı tamamen çöktü. Victor Hugo'nun eseriyle ünü artan katedralin bu derece zarar görmesi sadece Fransa'yı değil, tüm Avrupa'yı üzdü.

Paris Savcılığından 26 Haziran 2019'da yapılan açıklamada, iki aydan fazla süredir devam eden soruşturma kapsamında, tarihi yapıda çıkan yangının sebebini tam olarak belirleyecek bir kanıta ulaşılamadığı belirtildi.

Açıklamada, ancak yangının tarihi katedralin elektrik sistemindeki bir arızadan veya iyi söndürülmemiş bir sigaradan kaynaklanabileceği, soruşturmanın daha detaylı devam edeceği vurgulandı.

Yangına teslim olan Notre Dame Katedrali, 850 yılı aşkın tarihiyle Hristiyanlığın bu ülkedeki sembolü olarak gösteriliyor.

Victor Hugo'nun 1831 tarihli "Notre Dame’ın Kamburu" eseriyle ünü ölümsüzleştirilen katedral, özellikle Fransız Devrimi döneminde ciddi zarar gördü ve tarih boyunca birçok kez restore edildi.