Tüm dünyayı etkisi altına almaya başlayan koronavirüs Çin dışında birçok ülkede yayılmaya ve can kayıplarının artmasına neden olmaya devam ediyor. Dünyanın sağlığını tehdit ettiği kadar ekonomiye de darbe vuran virüs, ticarete olan etkisi sebebiyle hava kirliğinin azalmasını sağladı.

Fabrikaların durması kirliliği azalttı

Çin’de patlak veren ve Avrupa’da Avustralya’da Amerika’da görülen koronavirüs, özellikle dünya ekonomisinde temel oluşturan Çin’de birçok kurumun geçici olarak kapanmasına neden olmuştu. Fabrikalar, sanayi kuruluşları üretime ara vererek virüsün önüne geçilene kadar çalışmayı durdurmuştu. NASA’nın son açıklamasında, sanayideki bu zorunlu aranın hava kirliliğine iyi geldiğini gösteren veriler olduğu söylendi. Uydulardan elde edilen görüntülerde Çin’deki havanın kirlilik oranında azalma olduğu fark edildi.

Ekonomik duraksam havayı temizledi

NASA’nın verilerinde, motorlu araçlar ve endüstriyel tesisleri tarafından salınan azot dioksit gazında Wuhan’dan başlayarak bütün Çin’e yayılan bir temiz hava sahası oluştuğu görüldü. Ulaşımdaki durmanın da etkisinin çok fazla olduğunu belirten NASA yetkilileri, insanların evlerine kapanması, kısaca hayatın durmasıyla doğada bir denge oluştuğunu ifade etti.

Editör: Haber Merkezi