İstanbul
Açık
19°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi DÜNYA Pezeşkiyan’dan “uzun vadeli politika” mesajı: Sorunlar kalıcı adımlarla çözülecek

Pezeşkiyan’dan “uzun vadeli politika” mesajı: Sorunlar kalıcı adımlarla çözülecek

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ülkedeki ekonomik ve sosyal sorunların kısa vadeli çözümlerle aşılamayacağını belirterek, kalıcı reformlar ve uzun vadeli politikalar gerektiğini söyledi. Pezeşkiyan, halkın memnuniyetsizliğinin sorumluluğunu hükümetin üstlenmesi gerektiğini vurguladı.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ülkede yaşanan ekonomik ve sosyal sorunlara ilişkin yaptığı açıklamada, problemlerin ancak uzun vadeli ve yapısal politikalarla çözülebileceğini ifade etti. İran basınında yer alan açıklamalarda Pezeşkiyan, yönetim anlayışının kısa süreli çözümler yerine kalıcı reformlara dayanması gerektiğini söyledi.

Pezeşkiyan, özellikle ekonomik kriz, hayat pahalılığı ve halkın geçim sıkıntısının İran toplumunda ciddi memnuniyetsizlik yarattığını kabul ederek, “İnsanlar memnun değilse bu bizim hatamızdır” ifadelerini kullandı. İran Cumhurbaşkanı, sorunların sorumluluğunun dış güçlere yüklenmemesi gerektiğini belirtti.

“Sorunların çözümü zihniyet değişimine bağlı”

Pezeşkiyan’ın konuşmasında en dikkat çeken başlıklardan biri yönetim anlayışı oldu. İran Cumhurbaşkanı, sorunların çözümündeki başarının büyük ölçüde “zihniyet ve yaklaşım değişimine” bağlı olduğunu söyledi. Halkın beklentilerine karşılık verilmesi gerektiğini vurgulayan Pezeşkiyan, kaynakların doğru kullanılmasının önemine dikkat çekti.

İran lideri ayrıca hükümetin etkili hizmet üretmek zorunda olduğunu belirterek, ekonomik ve sosyal sorunlara “pratik çözümler” geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Ekonomik sorunlar öncelikli gündem

Pezeşkiyan son dönemde yaptığı açıklamalarda İran halkının geçim, barınma, sağlık ve eğitim sorunlarının öncelikli meseleler olduğunu sık sık vurguluyor. Ocak ayında yaptığı başka bir açıklamada da “Bugünkü endişem halkın geçim ve barınma sorunudur” demişti.

Uzmanlar, İran ekonomisinin yüksek enflasyon, işsizlik, yaptırımlar ve döviz krizi nedeniyle ciddi baskı altında bulunduğunu belirtiyor. Pezeşkiyan yönetiminin özellikle ekonomik reform ve dış ilişkiler konusunda daha pragmatik adımlar atmaya çalıştığı değerlendiriliyor.

Protestolar ve toplumsal huzursuzluk mesajı

İran’da son dönemde artan protestolar ve rejim karşıtı gösteriler de Pezeşkiyan’ın gündeminde yer alıyor. Cumhurbaşkanı, halkın itirazlarını duyduklarını ve sorunları çözmek için çaba gösterdiklerini ifade etti.

Pezeşkiyan, göstericiler ile “kargaşa çıkarmaya çalışan gruplar” arasında ayrım yapılması gerektiğini savunurken, hükümetin halkın taleplerini görmezden gelmeyeceğini söyledi.

ABD ve Batı ile diyalog vurgusu

İran Cumhurbaşkanı’nın uzun vadeli çözüm politikalarının önemli ayağını dış ilişkiler oluşturuyor. Pezeşkiyan, daha önce yaptığı açıklamalarda ABD ile “adil ve eşitlikçi müzakereler” yürütmek istediklerini belirtmişti.

Uzmanlara göre Pezeşkiyan yönetimi, yaptırımların hafifletilmesi ve ekonomik rahatlama sağlanabilmesi için Batı ile kontrollü diyalog arayışını sürdürüyor. Ancak İran’daki muhafazakar yapıların reform süreçlerini sınırlayabileceği de değerlendiriliyor.

Reform beklentileri sürüyor

Mesud Pezeşkiyan, 2024 seçimlerinde reformist çizgiye yakın söylemleriyle öne çıkmıştı. Seçim sürecinde hem iç politikada hem dış ilişkilerde daha ılımlı bir yaklaşım vaat etmişti.

Analistler, Pezeşkiyan’ın ekonomik reform ve toplumsal normalleşme hedefleri taşıdığını ancak İran’daki güç dengeleri nedeniyle hareket alanının sınırlı olduğunu belirtiyor.