Türkiye sınırında terör devleti kurmak için PKK/YPG'li teröristlere on binlerce TIR dolusu silah ve araç taşıyan ABD, konu Afrika olunca farklı bir kimliğe büründü. 

Ruanda destekli M23 örgütünün Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) topraklarına yıllardır devam eden saldırılarına sessiz kalan Washington, bu ülkenin yetkilileri yardım almak için Ankara'nın kapısını çalınca harekete geçmek zorunda kaldı. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, yazılı bir açıklamayla Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame'ye seslendi ve "Devlet dışı silahlı gruplara verdiğin desteği kes" çağrısında bulundu. 

KDC'deki isyancı grupların 'insan hakları ihlallerine karıştığını' keşfeden Washington, "Ruanda'nın desteğindeki M23 dahil KDC'deki devlet dışı silahlı gruplara herhangi bir dış destek sonlanmalı" ifadesini kullandı. 

Açıklamada, çatışmaların Kongolu sivilleri olumsuz etkilediği belirtilerek 1994 Ruanda Soykırımı hatırlatılarak etnik kimlikler üzerinden nefret söylemi ve kışkırtmaların sonlandırılması çağrısı yapıldı.

KONGO TÜRKİYE'DEN YARDIM İSTEMİŞTİ
Ruanda-Burundi sınır hattında neredeyse tamamı Tutsilerden oluşan M23 örgütünün saldırılarından bunalan KDC yönetimi, Türkiye'den yardım istemişti. 

Şubat 2022'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kinşasa'yı ziyaretiyle gelişen iki ülke ilişkileri bu ülkeye SİHA yardımında bulunma aşamasına kadar gelmişti. 

9 Kasım'da Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın davetiyle Ankara'ya gelen KDC Savunma Bakanı Gilbert Kabanda Kurhenga, terörle mücadele konusunda Türkiye'nin desteğini istemişti. 

KDC'de bir süre önce Bayraktar TB2'lerin satın alınması için bağış kampanyası düzenlenmişti. 

Geçtiğimiz yıl mart ayında KDC topraklarına yönelik saldırıları yeniden başlatan M23 örgütü, bölgede binlerce kişinin topraklarını terk etmesine neden oldu. 

Ruanda destekli M23, bölgedeki altın, koltan ve kobalt gibi mineraller açısından zengin olan toprakları işgal etmeyi hedefliyor. 

Kaynak :TRHaber

Editör: Haber Merkezi