Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin'in "Dost olmayan ülkelere doğal gaz satışı ödemelerinde Rus rublesine geçmeyi planlıyoruz" açıklamasından sonra Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov'un da Avrupa'nın rubleyle ödemeyi reddetmesi halinde "Rus doğal gazını ücretsiz temin etmeyeceklerini" bildirmesi Avrupa ülkelerinde paniğe neden oldu. 

Putin'in Putin’in, dün Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve İtalya Başbakanı Mario Draghi ile telefonda görüşerek, Rusya’nın doğalgaz ticaretinde rubleyle ödeme sistemine geçme kararının detaylarını bizzat aktardığı belirtildi.

Başta Almanya ve Yunanistan'ın azalan gaz rezervleri nedeniyle harekete geçtikleri belirtildi.

Almanya Ekonomik İşler ve İklim Değişikliği Bakanı Robert Habeck, Rusya'dan, ödemelerin ruble ile yapılmaması halinde tedarikin durabileceği şeklinde yorumlar geldiğine dikkat çekerek, bu duruma hazırlıklı olmak için erken uyarı ilan ettiklerini açıkladı.

Habeck, bakanlık içinde kriz ekibi kurularak doğal gaz durumunun takibini sıkılaştıracaklarını bildirdi. 

Yılda yaklaşık 119 milyon metreküp doğal gaz ithal eden Almanya, bu ithalatının yaklaşık yarısını Rusya'dan karşılıyor.

Yunanistan Enerji Bakanlığı da, Rusya tarafından verilen süre dolmadan Yunanistan'ın enerji düzenleyici kurumu, doğalgaz iletim operatörü ve en büyük doğalgaz tedarikçileriyle, gaz ödemelerinin ruble ile yapılmasına yönelik acil durum toplantısı yapacağını açıkladı. 

Toplantının, Rusya'nın Yunanistan'a doğalgaz akışını durdurması durumunda ülkenin doğalgaz stoklarının yeterliliğine yönelik mevcut tüm senaryoları değerlendirmeyi amaçladığı belirtiliyor.

Editör: Haber Merkezi