ABD'nin New York Times gazetesinde çıkan bir haber yorumda, Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin'in Ukrayna işgalinde B planını devreye soktuğu iddia edildi.

Rus Ordusu’nun Ukraynalıları evlerinden kaçmaya teşvik etmek ve kitlesel bir mülteci yaratmak amacıyla kasıtlı olarak Ukraynalı sivillere, apartman bloklarına, hastanelere, işyerlerine ve hatta bomba sığınaklarına saldırmasını hedefliyor. Bunun sonunda Ukrayna içinde ve en önemlisi NATO içinde büyük bir mülteci krizi yaratmayı hedefliyor.

Bu plana göre;  Putin, tüm Ukrayna’yı askeri yollarla işgal edip elinde tutmak yerine, özellikle kadınlar, çocuklar ve yaşlılar olmak üzere beş veya 10 milyon Ukraynalı mülteciyi ülke dışına sürecek. 

Bu durumun NATO üzerinde yoğun bir sosyal ve ekonomik yük yaratmasını da hedefleniyor. Gazete, bu sayede Putin’in Ukrayna Devlet başkanı Volodimir Zelenskiy üzerinde baskı kurarak barış şartlarını dayatmaya başlayacağını belirtiyor.

Putin'in planının işlediği, şu ana kadar Ukrayna'dan 3 milyon 300 bin kişinin mülteci olarak kaçtığı belirtiliyor. Bu durumun, Avrupa’nın İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en hızlı büyüyen mülteci krizini tetiklediği, ülkeden kaçanların büyük çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu belirtildi.