Rusya Güvenlik Konseyi'nde konuşan Rusya Devlet Başkanı Putin "Somut bir tehditle karşı karşıyayız. Rusya sorunları barışçıl yöntemlerle çözmeye çalışıyor" dedi.

Putin ayrıca "Macron ile 2 kez görüştük. Onun da bana verdiği garantiler söz konusu oldu. Ancak ben bu değişiklikleri sorduğumda ise o bana bu değişiklikleri açıkça ifade etmedi" diye ekledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da "NATO ve ABD'ye taleplerimizi ilettik. NATO açık kapı politikası nedeniyle taleplerimiz reddetti. Güvenlik endişelerimiz gözardı ediliyor" dedi.

Lavrov "Şu noktada ikincil unsurlar daha fazla ele alındı bunu görmekteyiz. Elbette temel konuların NATO'nun genişlemesi gibi konuların ikincil unsurlar kadar ele alınmadığını görmekteyiz. Ukrayna krizi geniş kapsamlı ele alınırsa ancak çözülebilir. Batı, temel güvenlik taleplerimizi görüşmeye hazır değil. Batı, NATO'nun genişletilmemesi yönündeki teklifimizi kabul etmeye hazır değil. Ortak tutum için Washington ile konuşmalıyız" dedi.

Lavrov, ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile 24 Şubat’ta İsviçre’nin Cenevre kentinde görüşeceğini de açıkladı.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ise, ABD'nin Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik "oldukça şiddet içerikli" bir işgale hazırlandığına inandığını söyledi.

NBC televizyonunda yayınlanan "Today" adlı programa konuk olan Sullivan, Rusya-Ukrayna gerginliğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sullivan, "Rusların planladığı askeri operasyonun boyutu, amacı ve şiddeti ne olursa olsun, bunun oldukça şiddet içerikli olacağına inanıyoruz. Bu operasyon, Rus ve Ukraynalı sivil ve askerlerin yaşamlarına mal olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Savaşın sadece konvansiyonel yöntemler ile olmayacağına ilişkin de ellerinde istihbarat olduğunu savunan Sullivan, "Bu, Rusların Ukraynalıları ezmek, bastırmak ve onlara zarar vermek için açtığı bir savaş olacaktır." dedi.

Sullivan, diplomasiyi tercih etmelerine rağmen olası bir işgal durumunda Rusya'ya gerekli cevabı vereceklerinin altını çizerek, ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında olası bir görüşmeye ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron dün Biden'a, Rusya Ukrayna'yı işgal etmezse Putin ile görüşmekte prensipte razı olup olmadığını sordu, Biden da elbette 'evet' yanıtını verdi. Ancak şu anda sahada gördüğümüz her işaret Rusların Ukrayna'ya büyük bir saldırıya hazırlandığına işaret ediyor."