Eski Rus topraklarındaki etkisini yeniden arttırmayı hedefleyen Rusya, saldırgan tutumunu sürdürüyor. Ukrayna’yı NATO ile işbirliği ile suçlayarak 24 Şubat’ta işgal etmeye başlayan Rusya, Kazakistan’ı da benzer bir senaryo ile uyardı. Rusya’nın etkili milletvekillerinden biri olan ve Duma’nın Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Konstantin Zatulin, yaptığı açıklamada Kazakistan’ı açık bir şekilde tehdit etti.

İYİ GEÇİNİRSENİZ SORUN ETMEYİZ

Kazakistan sınırları içerisinde Rusların çoğunlukta olduğu bölgelerin varlığını hatırlatan Zatulin, “Kazak yetkililer, bu bölgelerin Kazakistan’a ait olmadığını iyi biliyorlar” dedi. Kazakistan’ın güvenliği için Kazak yetkililerin “Rusya ile iyi geçinmek” zorunda olunduğunu vurgulayan Zatulin, Ukrayna’da yaşananlara dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:

“Kazakistan’da, çoğunluğu Ruslardan ibaret olan bölgeler var. Eğer bizimle dostluk ve iş birliği varsa asla bir arazi sorunu gündeme gelmez. Ukrayna örneği ortada.”

KADİROV DA TOPA GİRDİ

Kazakistan’a yönelik bir tehdit de Putin’e olan hayranlığıyla biline Çeçen lider Ramzan Kadirov’dan geldi. Kazakistan’da 5 Ocak 2022’de başlayan olayları hatırlatan Kadirov, “Kazakistan bağımsızlığını kaybediyordu, zor durumdaydı Rusya buna izin vermedi ve Kazakistan’ın toprak bütünlüğünü korudu, şimdi neden Rusya’yı faşistlere karşı desteklemiyor” dedi.

TOKAYEV’İN AÇIKLAMALARI DİKKAT ÇEKTİ

Rusya’nın St. Petersburg şehrinde yapılan Uluslararası Ekonomi Forumu (SPIF) kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile katıldığı ana oturumda konuşma yapan Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, “Bir ulusun kendi kaderini tayin hakkı tüm dünyada fiilen gerçekleşirse o zaman şu anda BM üyesi olan 193 devlet yerine 600’den fazla ülkenin ortaya çıkması lazımdı. Tabii ki bu, bir kaos. Bu nedenle ne Tayvan’ı ne Kosova’yı ne Güney Osetya’yı ne de Abhazya’yı tanıyoruz ve bu tutumumuz yarı devlet toprakları olan Donetsk ve Luhansk için de geçerli olacak” ifadelerini kullandı.

PUTİN’DEN ÖRTÜLÜ TEHDİT

Tokayev’in açıklamaları sonrası konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin; sözlerine örtülü bir tehdit ekledi:

“Sovyetler Birliği nedir? Tarihi Rusya’dır. Kazakistan kardeş bir ulustur. Aynı durum kesinlikle Ukrayna için de geçerli olabilirdi. Ama onlar bizim müttefikimiz olmazlardı. Dostluk yoksa her şey mümkündür. Tıpkı Ukrayna örneğinde olduğu gibi.”

2021’DE DE BENZER TEHDİTLER GELMİŞTİ

2021 yılında da Kazakistan’a yönelik benzer ifadeler kullanılmıştı. Rusya Devlet Duması Eğitim ve Bilim Komitesi Başkanı Vyaçeslav Nikonov; 10 Aralık’ta Rus devlet televizyonunda yayınlanan bir programda, “Kuzey Kazakistan’da hiç yerleşim yoktu.

Şu anda Kazakistan olarak bilinen yerin çoğu eskiden ıssız topraklardı. Bugünkü Kazakistan toprakları, Rusya ve Sovyetler Birliği’nin büyük bir hediyesi” demişti. Bu programdan birkaç gün sonra, milliyetçi söylemleriyle tanınan Duma üyesi Yevgeny Fyodorov da katıldığı bir yayında “Kazakistan’ın topraklarına sahip olma süreci, birisinin arkadaşına araba hediye etmesine benzer bir durum. Sovyetler Birliği bu toprakları Kazakistan’a kiraladı” açıklamasında bulunmuştu.