İstanbul
Açık
29°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi DÜNYA Rus Hava Savunma Sistemleri Akıncı’ya karşı çaresiz

Rus Hava Savunma Sistemleri Akıncı’ya karşı çaresiz

İlk olarak 2020 yılında Dağlık Karabağ’da yaşanan askeri çatışma, dikkatleri Türk İHA sistemlerine çekmişti. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim edilen Akıncı'nın havada ve yerde hedeflere saldırabildiği ve savaş uçaklarıyla birlikte hareket edebildiği, ayrıca Türkiye'nin mevcut pilotsuz uçaklarından daha yüksek irtifada uçabilmesinin yanı sıra havada daha uzun süre kalabilme yeteneği dünya basınının gündeminden düşmüyor.

WHATSAPP
KANALI
Ortadoğu Gazetesi Gündem artık cebinizde! Günün en önemli gelişmeleri anında telefonunuza gelsin. Ücretsiz katılın, hiçbir haberi kaçırmayın. Kanala Katıl

Türk şirketi Baykar Makina tarafından geliştirilen Bayraktar TB2 İHA’lar Azerbaycan ordusunun operasyonlarında aktif rol aldı.

BulgarianMilitary’de yayımlanan M5 derğisi tarafından çevirisi yaplıan analiz haberde, Unmanned Aviation Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmeni Denis Fedutinov; “Dünyada bu sisteme büyük bir ilgi var. Türkiye’nin ihracat beklentilerini önemli ölçüde artıran bu İHA’nın kullanımı etrafında iyi bir PR yapısı kuruldu” açıklamasında bulunuyor.

Bayraktar Akıncı 12.200 metre irtifada uçabiliyor, uçağın kanat açıklığı 20 metre, maksimum kalkış ağırlığı – 4500 kg ve uçuş süresi 24 saate kadar artabiliyor. Maksimum hız – 360 km / s, seyir – 240 km / s. Akıncı’nın maksimum muharebe yükü, iç süspansiyonda 450 kg’a kadar ve dış süspansiyon bileşenlerinde 900 kg’a kadar olmak üzere 1350 kg’a ulaşabiliyor.

Bayraktar Akıncı’nın boyutu, Amerikan keşif ve saldırı İHA MQ-9 Reaper ile karşılaştırılabilir ancak maksimum kalkış ağırlığı açısından Amerikan uçaklarından üstündür.

Rusya’da, Bayraktar Akıncı’daki en ilginç şeyinin motorlar olduğu kabul ediliyor. Cihaz iki AI-450T ile donatılmıştır.

AI-450 motoru, 1500-4000 kg kalkış ağırlığına sahip sınıfındaki hafif helikopterler ve uçaklar için tasarlanmıştır ve çift motorlu ve tek motorlu uçak santrallerinin yanı sıra yardımcı bir enerji santralinin parçası olarak da kullanılabilir.

Yeni saldırı İHA’sına yönelik hava savunma tehditlerine gelince özellikle şu ayrıntıyı belirtmekte fayda var: Geliştirici Baykar Defence, Akıncı’da Roketsan tarafından geliştirilen en son MAM-T güdümlü bombanın kullanımını test ediyor. MAM-T’nin menzili 30 kilometreyi aşıyor ve bu aynı Pantsir-C kompleksi de dahil olmak üzere Rus kısa ve orta menzilli hava savunma sistemlerini Akıncı’ya karşı çaresiz kılıyor.

Ayrıca 250 km menzilli seyir füzesinin kullanılması, İHA’ların tespit edilmesinden önce minimum riskle düşman hedeflerinin imhası için en uygun senaryoları oluşturmasına izin veriyor. İyi personel becerileri ve esnek uygulama taktikleri, Akıncı İHA’ların hava savunma araçlarıyla vurulma tehdidini önemli ölçüde ortadan kaldırıyor.

Çok uzun zaman önce, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bizzat Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a Ukrayna’ya insansız hava araçları tedarik etmemesini söylemesi dikkat çekicidir. Bu, Türkiye’nin duruşunu etkilemedi ve Ukrayna, Donanması için Türkiye’den Bayraktar TB2’lerden oluian bir parti aldı.

Baykar Savunma CEO’su Selçuk Bayraktar’a göre, yeni Akıncı insansız hava araçları Türk ordusunun hava sahasını güvenilir bir şekilde koruma yeteneğini önemli ölçüde artıracak.