Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, 26 Haziran Kırım Tatar Bayrak Günü öncesinde işgalcilerin, Geniçesk bölgesinde çoğu Kırım Tatarı olmak üzere onlarca insanın evine baskın düzenlediğini bildirdi.

İşgalci Rusya, kontrol altına aldığı Ukrayna bölgelerinde sivil halka baskı uyguluyor. Ukrayna’nın Herson İline bağlı Geniçesk (Cenişke) bölgesinde, Kırım Tatar Bayrak Günü öncesi Rus işgal güçlerinin bir dizi baskın düzenleyerek onlarca kişiyi alıkoyduğunu duyurdu. Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev sosyal medya üzerinden dün yaptığı açıklamada, işgalcilerin Geniçesk’teki 17 numaralı yüksek okulunun bodrumunu bir toplama kampına dönüştürüldüğünü belirterek, “20 Haziran’da Novooleksiyivka (eski adı Kümüşçanak) kasabasında toplu baskınlar düzenlendi ve yaklaşık 30 kişi alıkonuldu, 21 Haziran’da Rıkovo (Partizanı) köyünde, 22-24 Haziran tarihinde Şçastlivtseve köyünde baskınlar düzenlendi toplamda 50’ye yakın kişi alıkonuldu.

Alıkonulanların çoğu Kırım Tatarıdır. Alıkonulanların bazıları işgal altındaki Kırım’a sevk ediliyor, ‘şanslı’ olanlar birkaç gün sonra bırakılıyorlar.

Geniçesk’teki 17 numaralı yüksek okulunun bodrumunda alıkonulma şartların bazı ayrıntılarını öğrendik: alıkonulanlar gözleri bağlı veya başına çuval geçirilmiş şekilde okula getiriliyor, bazı insanlar görü kapalı tutulmaya devam ediyor. İnsanları işgalin ‘iyi bir şey olduğu’ konusunda ikna etmeye çalışıyorlar. ‘Putin dünyanın cumhurbaşkanı’ sloganı attırıyorlar, Zelenskıy’e ise hakaret ettiriyorlar. İstediklerini yapmayanları bilinmeyen yere götürüyorlar” dedi.

İşgalcilerin insanların iradesini kırmayı amaçladığını belirten Bariyev, “Eminim ki, işgalcilerin hayatını kurtarmak için arkaya bakmadan kaçtığı ve tabii ki adalete teslim edildiği zamanın mutlaka geleceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, mayıs ayında yaptığı açıklamada, Rus işgal güçlerinin ele geçirdikleri Ukrayna’nın Herson ve Zaporijjya bölgelerindeki halkı korkutmak için baskı uyguladığını bildirerek, “Elimize ulaşan bilgiye göre, 118 kişi Herson ve Zaporijjya bölgelerinden işgalciler tarafından kaçırıldı. Bunlardan 18’i Kırım Tatarı” demişti.

BİR OKUL İŞKENCEHANEYE DÖNÜŞTÜRDÜ
Kaçırılan Kırım Tatarlarının sorgulandığı ve işkencelere maruz bırakıldığını belirten Bariyev, “Geniçesk’teki 17 numaralı yüksek okulu da bir işkencehaneye dönüştürdüler.

İşgalciler orada insanları sorguluyor, onlara karşı işkence uyguluyor. Genelde erkeklerin arabalarına el konuluyor, para talep ediyorlar, işkencelerden sonra ise insanları mezarlık veya yol kenarına bırakıyorlar” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi