Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş devam ederken, iki ülkenin envanterini güçlendirmek adına yaptıkları çalışmalar da sürüyor. Başta Rusya olmak üzere dünyadaki önemli güçler, SİHA üretiminde Türkiye ile birlikte çalışmak istediğini dile getirdi. Ukrayna da bu ülkelerden biri. Ancak Ukrayna'da olası bir SİHA üretimi, Rusya'nın şimdiden tepkisini çekti.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, RBK-Ukrayna Haber Ajansına verdiği röportajda Türk şirketi Baykar Teknoloji'nin Bayraktar TB2 SİHA'ları üretecek bir fabrikanın inşası için Ukrayna'da bir arsa satın aldığını bildirerek, "Fabrikanın projesini de geliştirdiler ve onu sonuna kadar hayata geçirmeyi planlıyorlar" ifadeleri kullandı. Büyükelçinin söz konusu açıklaması ve Baykar Teknoloji'nin Ukrayna'da fabrika kurma olasılığı Moskova yönetimini kızdırdı.

Konu ile ilgili tehditkar açıklamada bulunanKremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Bayraktarları üretecek fabrikanın Ukrayna'da inşa edilmesi durumunda, bu tesis derhal demilitarizasyona (yok edilme) tabi tutulacaktır" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 Şubat2022'de Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'e düzenlediği ziyaret sırasında; Bayraktar TB2 SİHA'larının üretimi için Ukrayna'da bir fabrikanın inşa edilmesini öngören anlaşma imzalanmıştı.RBK-Ukrayna Haber Ajansına konuşan Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Ukrayna Bakanlar Kurulunun bir hafta önce ilgili anlaşmayı onayladığını ve oylamaya çıkarılması için parlamentoya sunulduğunu aktardı.

Editör: Haber Merkezi