Rusya'nın Ukrayna işgalinin 33. gününde kritik öneme sahip olan ve saldırılar nedeniyle harabeye dönüşen Mariupol şehrinin düştüğü ileri sürüldü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yakınlığıyla da tanınan ve savaşta yer alan Çeçen lider Ramazan Kadirov, Çeçen birliklerin Mariupol kentinin yönetim binasında kontrolü ele geçirdiğini iddia etti.

Kadirov, “Bizimkiler telsizle Mariupol yönetim binasını boşalttıklarını ve bizim bayrağımızı oraya çektiklerini bildirdiler. Hayatta kalan haydutlar riske girmediler, onlar için zaten gelenek haline geldiği gibi mevzilerini terk ettiler ve topukladılar” dedi.

Diğer birliklerin Mariupol’un paralel yönlerinde ilerlediğini ve kenti “Azov haşerelerinden koruduğunu” kaydeden Kadirov, “İnşallah en kısa süre Mariupol tamamen temizlenecek” ifadelerini kullandı.

Şehirdeki  Ukraynalıların evlerini terk ederek başka şehirlere hatta ülke dışına kaçtığı belirtildi. 

Kalanların ise, yangınlar, yanmış araçlar ve binaların arasında hayatlarını sürdürmeye çalıştıkları ifade edildi. 

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ise Mariupol’de bulunan 15 binden fazla Ukrayna vatandaşının Rus birlikleri tarafından zorla sınır dışı edildiğini öne sürdü.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Rusya Federasyonu, Mariupol şehrine karşı yeni bir terör aşaması başlattı. Rus bombardımanından ve topçu bombardımanından sağ kurtulan sakinler şimdi Rusya'ya zorla sınır dışı ediliyor. Mariupol'un Sol Yaka bölgesinde yaşayan 15 bin kişi ciddi tehlike altında. Rus işgalciler onları Rusya'ya taşınmaya zorluyor. İşgalciler insanların pasaportlarına ve diğer kimlik belgelerine el koyuyor. Eldeki bilgilere göre, Rus ordusu, yaklaşık 6 bin Mariupol sakinini rehine olarak kullanmak ve Ukrayna üzerinde daha fazla siyasi baskı uygulamak için Rus filtrasyon kamplarında (alıkonulmak üzere) zorla sınır dışı etti.”