ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin bugün tartışmalı Tayvan’ı ziyaret edeceği beklentisi, Çin ve ABD'yi bir kez daha karşı karşıya getirdi.

Tayvan medyasının diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberlerde Pelosi’nin bugün Tayvan'a inmesinin beklendiği öne sürülürken, ABD'yi art arda sert mesajlarla uyaran Çin hükümeti bağımsızlığını tanımadığı adaya savaş uçaklarını gönderdi.

Reuters haber ajansına konuşan kaynaklar, Çin savaş uçaklarının Tayvan adasının etrafında uçtuğunu ve tansiyonun çok yüksek olduğunu aktardı.

Çin'in savaş gemilerinin de bölgede konuşlandığı belirtildi. Kaynaklar, Çin uçaklarının sürekli olarak taktik manevralarla ada yakınında tur attığını Tayvan ordusunun da tetikte beklediğini belirtti.

TAYVAN ORDUSU TEYAKKUZDA: ÇİN VURABİLİR İDDİASI 

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, dün yaptığı açıklamada Çin’in egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumak için sert tedbirler alacağını ve Çin ordusunun Pelosi’nin ziyaretini ‘‘oturup izlemeyeceğini” kaydederek, “Her tür ihtimale karşı hazırlıklıyız. Buna cesaret ederlerse ne yapacağımızı bekleyip görsünler” demişti.

Zhao bugün yaptığı açıklamada da konuyla ilgili ABD’yle irtibat halinde olduklarını söyledi.

Sert açıklamalar sürerken Çin’in Tayvan’ı vurabileceği öne sürüldü.

Tayvan Savunma Bakanlığı ise bu sabah yaptığı açıklamada ordunun teyakkuz durumunda olduğunu bildirdi.

Yerel kaynaklara göre Tayvan yakınlarındaki Çin kenti Şiamen'de de zırhlı araçlar konuşlandırıldı. 

Daha önce ABD Donanması’nın da USS Ronald Reagan uçak gemisi görev grubunu Güney Çin Denizi’ne yönlendirdiği açıklanmıştı.