İstanbul
Parçalı bulutlu
26°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi DÜNYA Rusya'nın demir leydisi resti çekti! Zaharova: Batı ülkeleri tablo yayınlasın

Rusya'nın demir leydisi resti çekti! Zaharova: Batı ülkeleri tablo yayınlasın

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine, Ukrayna'dan çıkan tahılların yoksul ülkelere teslim edildiğini kanıtlayacak tablo yayınlama çağrısı yaptı.

WHATSAPP
KANALI
Ortadoğu Gazetesi Gündem artık cebinizde! Günün en önemli gelişmeleri anında telefonunuza gelsin. Ücretsiz katılın, hiçbir haberi kaçırmayın. Kanala Katıl

Zaharova, haftalık basın toplantısında Ukrayna'dan yapılan tahıl sevkiyatları ve tahıl anlaşmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

AA muhabirinin Ukrayna'dan tahıl sevkiyat yapılan ülkelerle ilgili Batı'da ve Rusya'da dile getirilen farklı rakamlara ilişkin sorduğu soru üzerine Zaharova, taşınan bu ürünlerin AB ülkelerine ulaştıktan sonra Batı'nın yoksul diye nitelendirdiği Asya, Afrika ülkelerine yeniden gönderilmesinin mümkün olabileceğine dikkati çekti.

Zaharova, "Öyleyse, Batı için bu uygunsuz durumdan bariz bir çıkış yolu var. Bir tablo yayınlasınlar. Geminin İtalya'ya ulaştığı, İtalya için ne kadar tahıl indirdiği, devamında hangi diğer ülkelere gittiğine dair sıradan bir tablo yapılabilir. Daha kolay ne olabilir?" ifadelerini kullandı.

Bunu öğrenmenin çok ilginç olacağını söyleyen Zaharova, bu lojistik tabloya ek olarak, farklı ülkelere yeniden dağıtım yapan bu lojistik türüyle uğraşan Amerikalı operatörlerin gelirlerini içeren bir tablonun da yayımlanmasını önerdi. Zaharova, "En yoksul ve en muhtaçlara yiyecek dağıtmak için ne kadar uğraştıkları çok ilginç." diye konuştu.

"Rusya'dan Karadeniz'e ulaşan amonyak boru hattını Ukrayna aylar önce kapattı"
Birleşmiş Milletler (BM) arasında varılan tahıl anlaşmasının Rusya açısından şu ana kadar somut bir sonucu olmadığını belirten Zaharova, Rus tahıl ürünleri ve gübrelerinin ihracatına yönelik ödemeler, nakliye ve sigorta ile ilgili sorunların devam ettiğini söyledi.

Tahıl anlaşması içerisinde amonyak ihracatının da yer aldığını ifade eden Zaharova, Rusya'dan Karadeniz'e Ukrayna üzerinden ulaşan amonyak boru hattına ilişkin bilgi verdi.

Zaharova, "Bu boru hattı aylar öncesinden Ukrayna tarafından bloke edildi." dedi.

Batı'daki herkesin tarım ürünlerinin teslimatı konusunda bu kadar endişeliyse ve hasadın gelecek yıl olabilmesi için en azından bu yıl gübre verilmesi gerektiğini kaydeden Zaharova, "Öyleyse Kiev rejiminin küratörleri, amonyak ihracatı için engelleri kaldırmak da dahil olmak üzere anlaşmanın bu bölümünün yerine getirilmesini Zelenskiy yönetimindeki adamlarından sağlasın." diye konuştu.

Zaharova, Rusya'dan amonyak ihracatının önünde hiçbir engel olmadığını ifade etti.

BM Karadeniz Tahıl Girişimi Koordinatörü Amir Mahmoud Abdulla, AA'ya verdiği röportajda, Karadeniz Tahıl Girişimi kapsamında bölgeden Rus menşeli mutabakata karşılık gübre ve amonyak sevkiyatının gerçekleşmemesine ilişkin, "Sevkiyatın yapılmamasının arkasındaki sorun Ukrayna limanlarından gelecek olan gübre ve amonyağın aslında Rus menşeli olması. Çatışma süreci yaşanmadan önce sevkiyatta Rusya'dan Ukrayna'ya uzanan bir boru hattı kullanılıyordu ve amonyak, bu boru hattından Ukrayna'daki limandaki depoya geliyor ve ardından Karadeniz'den sevk ediliyordu ancak çatışma nedeniyle bu durdu." ifadelerini kullanmıştı.