Somali'nin başkenti Mogadişu'da bomba yüklü araç Türk mühendisler ve Somali polisinin öğle yemeği yediği lokantaya daldı.

Türk Büyükelçiği saldırıda 3'ü Türk vatandaşı 11 kişinin yaralandığını açıkladı.

4 GÜN ÖNCE DE SALDIRMIŞLARDI

Somali’de dört gün önce de Türkleri koruyan güvenlik güçlerine bombalı saldırı düzenlenmiş. Saldırıda 3 Somalili askerin hayatını kaybettiği,  2 askerin de yaralandığı bildirilmişti. Mogadişu'da 28 Aralık'ta yapılan bombalı saldırıda da 2'si Türk 85 kişi hayatını kaybetmişti.

"TÜRK ŞİRKETLERİNE SALDIRIYORLAR"

Hasan Kalyoncu Üniversitesi öğretim üyesi Murat Aslan, saldırı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Aslan, "Somali'de hemen her hafta bir saldırı oluyor. Saldırı yöntemleri de çoğunlukla araçlarla düzenlenen intihar saldırıların olduğunu görüyoruz. Öte yandan yapan kitleye baktığınız zaman Eş Şebab burada öne çıkıyor. Biz önceki saldırı ile bugün yapılan saldırıya baktığımızda bölgede faaliyet gösteren ya Türk şirketlerin ya da Türk şirketleri ile çalışan yerel faaliyetlerin hedef alındığı açık şekilde görülüyor. Somali’nin bulunduğu coğrafya kargaşa olan bölgelere yakındır. Öncelikle izlenmesi gereken yolu alt seviyeye indirmek lazım. Bu ülkelerdeki şirketlerin güvenliklerini sağlayacak tedbirlerin alınması gerekiyor. Personelin fiziki güvenliğini sağlayacak şekilde yerel güvenlik makamları ile de işbirliği yapmak gerekli." ifadelerini kullandı.

Terör ve güvenlik uzmanı Coşkun Başbuğ ise saldırı ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

Somali geçtiğimiz yıllarda yoğun olarak terör saldırıları ile gündeme geldi. Bir anda Somali’de böyle bir terör saldırısının olması şüphesiz ki tesadüf değil. Bu işin arka planında Türkiye’nin Libya ile ilgili yapmış olduğu hamleler var. Her ne kadar Eş Şebab dense de burada örgütün hiçbir önemi yok. Burada örgütü oynatan kuklacılara bakmak lazım. Bütün bu yapıların dünyadaki tek merkez tarafından yönetilen bir yapı olduğunu unutmamak lazım.

Bu tür odaklar masaya oturmadan sizi köşeye sıkıştıracak hamle arayışına giriyorlar. Ne zaman Libya ile ilgili bir hamle yapsak İdlib’de saldırıların arttığını görüyoruz. Burada da Berlin konferansı öncesi bu saldırının yapılmasını da çok manidar buluyorum. Türkiye’nin Afrika kıtası ile ilgili yapacağı istikrarın sağlanmasını engellemek istiyorlar. Hemen öncesinde Türkiye’nin Libya ile yaptığı anlaşmaları açıklamasın da yine Somali’de 90 kişinin öldürdüğü bir saldırı ile karşı karşıya kaldık. Esas orada hedef alınan bölge de bizim üs bölgemizdi bana göre.

Bu tür saldırılar başka devletleri sindirebilir ancak Türkiye asla böyle bir ülke değil, yarın Berlin konferansında da bunun örneğini göreceğiz.