Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban, Ahmed Mesut liderliğinde direnen Pencşir'i aldığını iddia etti. Ancak bu iddia Ahmed Mesud taraftarlarınca yalanlandı ve çatışmaların devam ettiği ileri sürüldü.

Ahmed Mesud kimdir? Ahmed Mesut ne istiyor?

- 10 Temmuz 1989'da Pencşir'de doğdu. Babası Sovyetler işgaline direnen ülkenin ünlü askeri lideri Ahmed Şah Mesud'tur.

- Ortaokulu Tacikistan'da bitirdikten sonra bir yıl Sandhurst Kraliyet Askeri Akademisi'ndeki kurs gördü.

-  2012 yılında Londra'da bulunan King's College'de Savaş Araştırmaları alanında lisans eğitimine başladı ve 2015 yılında mezun oldu. 

- 2016 yılında Londra Şehir Üniversitesi'nin Uluslararası Politika alanında yüksek lisans derecesini aldı.

- Daha sonra Afganistan'a döndü ve 2016 yılında Massoud Vakfı'nın CEO'su olarak atandı. Öldürülen babasının yerine liderliğe seçildi.

- Babasının Afganistan için düşündüğü İsviçre modeli ülke istediğini açıkladı.

- Son Taliban'ın askeri ilerlemelerine karşı kuzey Afganistan'da İkinci Direniş veya Afganistan Ulusal Direniş Cephesi adları ile bilinen milislerden oluşan askeri ve siyasi bir koalisyon kurdu. 

- Amerikan basını üzerinden kuvvetleri için askeri ve lojistik destek çağrısında bulundu. Açıklamasında; kadın haklarının korunması, kamuya açık infazların önlenmesi ve Afganistan'ın uluslararası teröristler için güvenli bir sığınağa dönüştürülmesinin engellenmesi gerekliliğini belirtti. Ancak yardım alamadı.

- 22 Ağustos 2021'de bir güç paylaşma anlaşması olmazsa olası bir iç savaş çıkacağı konusunda uyarılar yaptı ve bu şartlar altında savaşın "kaçınılmaz" olduğunu belirterek "Sovyetler Birliği'ni yendik, Taliban'ı da yenebiliriz" dedi.
 

Editör: Haber Merkezi