Afganistan'da kuzeydeki Penşir vilayeti hariç kontrolü ele geçiren Taliban, büyük şok yaşadı.

Taliban sözcüleri Penşir'i kuşattıklarını, anlaşmaya varmamaları halinde kısa sürede vilayete girebileceklerini açıklamışlardı.

Ancak Penşir'de Ahmed Şah Mesud’un oğlu Ahmed Mesud ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Emrullah Salih liderliğindeki Taliban’a karşı mücadele eden Ulusal Direniş Cephesi'nin kuşatmacılara ağır kayıplar verdirdiği bildirildi.

Ulusal Direniş Cephesi’nden yapılan açıklamada, “Dün (önceki) gece ulusal direniş savaşçıları Penşir’deki bölgeleri ele geçirmeye çalışırken 350 Taliban teröristini öldürdü. Bu kişilerin silahlarına el konuldu” denildi. Açıklamada, El Kaide örgütünün de Taliban’a katıldığı iddia edildi. 

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid ise Sputnik’e yaptığı açıklamada “Savaşçılarımız yeterince ilerleme kaydetti, 11 geçiş kontrol noktasını ele geçirdik ve iki kilit komutan dahil olmak üzere direniş güçlerinden 34 kişiyi öldürdük. Toplamda iki savaşçımız yaralandı” iddiasında bulundu.

Başkent Kabil’in yaklaşık 50 kilometre yakınındaki Penşir vilayetine 1990’ların sonunda ülke geneline yayılan Taliban güçleri de girememişti.

Vadilerden meydana gelen ve toplamda 120 kilometre uzunluğa sahip bölge, binlerce metrelik sarp dağlarla çevrili olması nedeniyle içindekilere doğal koruma sağlıyor. Vadiye giriş-çıkışların birer geçitten sağlanması askeri operasyonları oldukça zorlaştırıyor.

 Bölgedeki silahlı ve siyasi yapılanmaya, El Kaide militanları tarafından öldürülen Ahmed Şah Mesud’un oğlu Ahmed Mesud liderlik ediyor. 

KADINLAR AYAKLANDI!

Afganistan’ın Herat kentinde onlarca kadın, ülkede kadın haklarının korunması için gösteri düzenledi. Herat vilayet binası önünde toplanan kadınlar, Afganistan’da kurulacak hükümete kadın haklarına riayet etmesi çağrısında bulundu. “Kadınları desteklemeyen hiçbir devlet kalıcı değildir”, “Taleplerimiz; eğitim hakkı ve tüm alanlarda çalışma hakkı” pankartları taşıyan kadınlar, attıkları sloganlarla çalışma, eğitim ve özgürlük taleplerini dile getirdi. Kadınlar birlik olduklarını ve korkmadıklarını ifade etti.