Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban yönetiminin kararları kesinleşmeye başladı.

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, New York Times'a verdiği demeçte kadın haklarıyla ilgili açıklamada bulundu. Mücahit, kadınların üç gün ya da daha uzun süren seyahatlerine erkeklerin eşlik etmesi gerekeceğini söyledi. 

Mücahid, kadınların okula, işyerine ya da hastaneye tek başlarına gidebileceğini belirtti.

Kadınların iş hayatına geri dönmelerine izin vereceklerini söyleyen Mücahid, bunun için kadınların başlarını örtmelerinin şart olduğunu söyledi.

Afganistan'da kamusal alanlarda müzik yasağının geri döneceğini söyleyen Mücahid, "Müzik İslam'da yasaktır, ancak biz insanları baskı uygulamaya gerek kalmadan ikna etmeyi umuyoruz" dedi.

Taliban'ın Katar'daki Siyasi Büro Sözcüsü Muhammed Naim Vardak kadınların ve azınlıkların haklarının İslam dini ve inanç tarafından korunduğunu vurguladı. Vardak, "Biz, kadınların haklarına bağlıyız. Kadının eğitim, çalışma, mülkiyet ve kendi hayatını seçme hakkı var. Bu açıdan herkesin içi rahat olsun. Fakat biz durumun bir-iki günde düzeleceğini de söylemiyoruz. Biz sadece sorunların çözümü için fırsat verilmesini istiyoruz." ifadelerini kullanmıştı.