Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban, hükümetini ilan edecekti. Ancak Pencşir vilayeti hesaplarını bozdu. Taliban, silah gücü ve militan sayısına rağmen 80 kilometrelik Pencşir Vadisi'ne giremedi.

Taliban sözcüsü dün gece 'Pencşir de düştü. Kontrolü ele aldık" açıklamasını yapmış, militanları da bunun üzerine Kabil'de sağa sola ateş açarak kutlamada bulunmuştu. Bu kutlama nedeniyle onlarca kişinin öldüğü ve yaralandığı bildirilirken, 'Pencşir de düştü' haberinin gerçek olmadığı ortaya çıktı.

Ulusal Direniş Hareketi ile 10 gün süren müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Taliban, Pençşir Vadisi’ne yoğun saldırı başlattı. 

ABD'nin bıraktığı silahlarla daha da güçlenen Taliban'ın silahlı gücünün yüzde 60'ını Pencşir'in etrafına yığdığı ve saldırılarını sürdürdüğü belirtildi. Ancak Sovyetlere karşı direnmiş, ‘Pençşir’in Aslanı’ lakaplı Şah Mesud’un oğlu Ahmed Mesud'un komutanlık ettiği eski Afgan askerleri ile Tacik savaşçılardan oluşan Ulusal Direniş Hareketi'nin saldırılara aynı sertlikte karşılık verdiği, şiddetli çatışmaların yaşandığı belirtiliyor.

Direnişe yakın Twitter hesaplarından yapılan açıklamalarda, Taliban’ın çok ağır kayıplar verdiği öne sürülüyor. Bunun aksine, Pençşir harekâtını yürüten Taliban kuvvetlerinin sözcüsü Bilal Karimi ise vadinin yüzde 20’sini kontrol altına aldıklarını, günler içinde tüm vadinin düşeceğini ileri sürüyor.
 

Editör: Haber Merkezi