Afganistan'da ülkenin dört bir yanını hızla ele geçiren ve sonunda Başkent Kabil'e de giren Taliban, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na da girdi.

Cumhurbaşkanı Gani'nin ülkeden kaçtığı belirtilirken, binlerce kişinin başkenti terk etmeye çalıştığı, havaalanında ve yollarda izdiham yaşandığı belirtildi.

Taliban Sözcüsü Muhammed Naim, “Bugün Afgan halkı ve nücahitler için harika bir gün. 20 yıldır feda ettiğimiz şeylerin meyvesini almaya başladık. Allah’a şükürler olsun, ülkede savaş bitti” derken, Taliban mensupları Kabil’de devriye gezmeye başladı.

Taliban Sözcüsü Naim, yeni bir Afganistan rejiminin kurulacağını ve Taliban’ın izole bir şekilde yaşamayacağını söyleyerek, “barışçıl uluslararası ilişkiler” istediğini bildirdi.

Sözcü, Afganistan’ın adının değiştirileceğini ve yeni ismin “Afganistan İslami Emirliği” olacağını ifade etti. 

Reuters’a konuşan bir Taliban lideri ise, “Taliban, sivil Afganların günlük yaşamlarına devam etmelerine izin verecek. Sivilleri korkutmak için bir şey yapmayacak. Normal hayatın çok daha iyi bir şekilde devam edeceğini söyleyebilirim” dedi.

Reuters’a konuşan ABD’li yetkililer panik halinde havalimanında uçak arayan Afganların, askeri uçaklara binmesini güçlükle engelleyebildiklerini açıkladı.

İsmini açıklamayan yetkili, havalimanında Afganları durdurmak için ateş açmak zorunda kaldıklarını duyurdu.

Editör: Haber Merkezi