Afganistan'ın başkent Kabil dahil çoğunluğunda kontrolü ele geçiren Taliban'ın sözcüsü Zebihullah Mujahid, düzenlediği basın toplantısında ülkede bulunan uluslararası güçlerle ilgili olarak "Tahliyelerin 31 Ağustos'ta tamamlanmasını istiyoruz. Sürecin uzatılmasına dair bir anlaşmaya varmadık" dedi.

Mujahid ayrıca, "Havalimanında bekleyenler evlerine gidebilir. Onların güvenliklerini garanti ediyoruz" derken, ülkedeki bankaların yarından itibaren açılacağını, üniversitelerin eğitim vermeye devam edeceğini söyledi.

Ölüm listesi diye bir şey olmadığını vurgulayan, geçmişte yaşananları unuttuklarını belirten sözcü, "Büyükelçiliklerin çalışmalarına devam etmesini istiyoruz. Güvende olacaklarını garanti ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Toplantıya katılan Habertürk Programcısı Mehmet Akif Ersoy da, yaptığı açıklamada, "Toplantıda Türk askerinin durumunu ve Türkiye ile ilişkileri sordum. 'Türkiye ile iyi ilişkilerimiz var' dedi. 'Bu iyi ilişkilerimizi sürdürmek istiyoruz' dedi. 'Türkiye Müslüman bir ülke, hükümeti Müslüman bir hükümet ama Türk askerinin Afganistan'da kalması konusunda ise biz bu konuda daha önce de görüşümüzü söylemiştik. 31 Ağustos son tarih. Bu ülkede Türk askerinin kalmasına da gerek yok. 31 Ağustos'ta Türk askeri de çıkmalı' dedi" ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi