Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban, uzuv kesme ve idam cezalarının tekrar uygulamaya sokulacağını duyurdu. Açıklamayı yapan Taliban'ın Cezaevi sorumlusu, 'uzuv kesme yönetiminin güvenlik için bir gereklilik olduğunu' belirtti.

DİNİ POLİSİN BAŞINDAYDI

Taliban'ın cezaevleri sorumlusu Molla Nurettin Turabi, uzuv kesme cezasının resmen yürürlüğe konulacağını söyledi. AFP'ye konuşan Turabi, Taliban'ın ülkeye hakim olduğu 1990'ların sonunda Adalet Bakanlığı ve dini polis kuvvetinin sorumlusuydu. Öte yandan aynı dönemde Taliban'ın uzuv kesme gibi cezaları toplum içerisinde halka açık bir şekilde gerçekleştirdiği biliniyor. Yeniden gündeme gelen uzuv kesme gibi cezaların infazına dair Turabi, o yılların aksine halka açık olmayacağını söyledi. Cezaevi sorumlusu uygulanacak yöntemin 'güvenlik ortamı için gerekli olduğunu' öne sürdü. 

'KİMSE BİZE NASIL OLACAĞINI SÖYLEMESİN'

Örgütün Afganistan'ı yönettiği yıllarda dünyadan gelen tepkilere karşı Turabi, 'bunun kendi gündemleri olduğunu' savundu: "Kimse bize yasalarımızın nasıl olacağını söyleyemez" ifadelerini kullandı. ABD ve müttefiklerinin çekilmesinden sonra Ağustos ortasında başkent Kabil'e girerek ülkede yönetimi ele geçiren Taliban iktidarlarının geçmiştekine benzemeyeceğini ileri sürüyordu. Buna karşın karma eğitimin yasaklanması ve kadınların eğitime katılımı konusundaki kısıtlamalara bir de infazlar ekleniyor. Öyle ki geçtiğimiz ay, Şii olan Hazaralardan 9 kişinin Taliban militanlarınca infaz edildiğini gündeme gelmişti.

Kabil'in ele geçirilmesinden birkaç gün önce BBC'ye konuşan Taliban üyesi hakim Hacı Badruddin, Şeriat kurallarının harfiyen uygulanmasını desteklediğini söylemişti. Badruddin, "Şeriat kuralları açık; evlenmeden cinsel ilişkiye giren erkek ya da kadının cezası, halk karşısında 100 kırbaçtır. Ama bu suçu işleyen kişiler evli ise, cezaları taşlanarak ölümdür" ifadelerini kullanmış ve 'eğer bir kişinin hırsızlık yaptığı kanıtlanırsa, ellerinin kesilmesi gerekir' demişti.

'TALİBAN'IN KENDİNİ YÖNETİŞİNİ DE İZLİYORUZ'

Konuya dair konuşan Beyaz Saray sözcüsü Ned Price ABD'nin açıklamayı şiddetle kınadığını söyledi. Price, ABD olarak sadece yapılan açıklamaları değil, aynı zamanda Taliban'ın kendini yönetişini de yakından takip ettiklerini kaydetti: "Gelişmeleri çok yakından izliyoruz ve sadece çıkan açıklamaları dinlemiyoruz aynı zamanda Taliban'ın kendini nasıl yönettiğini de yakından takip ediyoruz."

Editör: Haber Merkezi