İsveç'in yeni Ulf Kristersson’un Türkiye ziyaretinden Dışişleri Bakanı Tobias Billström’den şaşkınlık yaratan bir açıklama geldi.

Billstörm, İsveç'in yüksek tirajlı gazetesi Expressen’e en önemli gündem maddesinin NATO’ya üye olmak olduğunu, görüşmelerin olumlu geçmesini beklediklerini söyledi. Ancak bakan daha sonra gazetecinin, “Türkiye’ye demokrasi demenin doğru olduğu sonucuna nasıl vardınız” sorusuna şu cevabı verdi:

“Türkiye’de özgür seçim yapılıyor. Seçimle göreve gelmiş bir hükümet var. Ve dolayısıyla Türkiye demokrasi kriterlerini dolduruyor. Fakat öbür tarafta ciddi sorunları olan bir demokrasi ve bu konu da insan hakları örgütleri tarafından izleniyor ve tartışılıyor” 

Billström, bir şapka koleksiyonu olduğunu ve gittiği ülkelerden şapka aldığını söylerken şu ana kadar koleksiyonunda 25 şapka olduğunu söyledi. Billström, “Koleksiyonumda iki tane fes var. Bunlardan biri Türkiye’den diğeri de Mısır’dan” dedi. İsveçli muhabirin sorduğu, “Ankara’ya giderken fes takacak mısınız” sorusuna, “Biliyorsunuz fes Osmanlı İmparatorluğu döneminde vardı fakat sanırım Atatürk göreve gelince yasakladı. Yaratmak istediği modern Türkiye’ye uygun olmadığını düşündü” yanıtını verdi.

Editör: Haber Merkezi