TDT Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhamedov tarafınfan  Aşkabat'ta kabul edildi.

Genel Sekreter, Sayın Serdar Berdimuhamedov’a, Teşkilatın mevcut faaliyetleri ve TDT bünyesinde yürütülen işbirliği çalışmaları hakkında bilgi aktardı.

Genel Sekreter, üye devletler arasında özellikle kilit alanlarda etkili çok taraflı işbirliği için sağlam yasal çerçevelerin geliştirilmesinin önemini vurguladı. B.Amreyev bu bağlamda Uluslararası Kombine Yük Taşımacılığı Anlaşması, Basitleştirilmiş Gümrük Koridoru Anlaşması, Hizmet ve Yatırımlarda Serbest Ticaret Anlaşması ve Türk Yatırım Fonu'nu kuran Anlaşmanın sonuçlandırılmasının öneminin altını çizdi.

Cumhurbaşkanı, kardeş Türk Devletleri arasında çok yönlü işbirliğinin sürdürülmesinde Teşkilatın önemli başarılarından duyduğu memnuniyeti ifadeyle, Türkmenistan’ın Genel Sekreterin bu konudaki çabalarına desteğini yineledi.

Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhamedov, Türkmenistan'ın Teşkilat çerçevesinde daha aktif bir rol oynama kararlılığını dile getirerek, böylece Teşkilat bünyesindeki işbirliğinin gerçek potansiyelinin ortaya çıkacağını belirtti.

Bu noktadan hareketle Türkmenistan Cumhurbaşkanı, başta ekonomi, ulaştırma ve enerji sektörleri olmak üzere gençlik, kültür, eğitim, turizm ve sağlık gibi diğer işbirliği alanlarında mevcut işbirliği mekanizmalarının geliştirilmesi ve yenilerinin oluşturulmasına ilişkin görüşlerini Genel Sekreter ile paylaştı.  

Genel Sekreter ayrıca Türkmenistan Cumhurbaşkanı'na 11 Kasım 2022'de Semerkant'ta yapılacak olan TDT Zirvesi'nin hazırlıkları ve Zirve gündemindeki önemli konular hakkında bilgi vererek, Zirve sırasında ve sonrasında Türkmenistan'ın rolünün artacağını umduğunu bildirdi.

Cumhurbaşkanı, TDT’nin yaklaşan Semerkant Zirvesi'nin Türk Dünyası'nın birliğini güçlendirmek ve Teşkilat'ın faaliyetlerini hızlandırmak için bir başka kilometre taşı oluşturacağına inandığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı ve Genel Sekreter ayrıca uluslararası ve bölgesel gündemde yer alan çeşitli konular hakkında görüş alışverişinde bulundular.

Editör: Haber Merkezi