Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Rashid Meredov ile görüşme gerçekleştirdi.
Bakan R. Meredov, TDT'nın Türkmen girişimlerine kapsamlı desteği ve Sekretaryanın Teşkilatın Türk Devletleri arasındaki birliğini güçlendirmeyi amaçlayan çok yönlü faaliyetlerini teşvik etme konusundaki başarılı çalışmaları için şükranlarını ifade etti.


Bakan ve Genel Sekreter, Teşkilatın yakın gelecek perspektifleri ile çalışma gündeminde yeralan faaliyetler çerçevesindeki işbirliği süreçlerinin mevcut durumunu ele aldılar. Enerji ve ulaştırma alanında gelişmiş bir işbirliğinin daha iyi koordinasyonu için TDT bünyesinde yeni mekanizmalar oluşturulması konusunda fikir alışverişinde bulundular.


Özellikle ekonomi, ulaştırma ve enerji sektörleri ile gençlik, kültür, eğitim, turizm ve sağlık gibi diğer işbirliği alanlarında mevcut işbirliği mekanizmalarının geliştirilmesinin önemine dikkat çektiler.
R.Meredov ve B. Amreyev, 11 Kasım 2022'de Semerkant'ta düzenlenecek TDT Zirvesi'nin hazırlıklarını da ele aldılar. Bu çerçevede, taraflar Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi'nin gündemindeki konular hakkında görüş alışverişinde bulunarak, Türkmenistan'ın TDT çerçevesinde rolünün artırılmasına ve işbirliğinin daha da derinleştirilmesine yönelik fikirlerini dile getirdiler. 

Bakan R. Meredov ve Genel Sekreter B.Amreyev, Türkmenistan'ın TDT'nın TÜRKPA, TÜRKSOY, Türk Akademisi, Türk Kültürü ve Mirası Vakfı ve Türk Ticaret ve Sanayi Odası gibi ilişkili kuruluşlarının faaliyetlerine daha fazla katılımının yanı sıra Türk Yatırım Fonu'na katılma potansiyelini değerlendirdiler.
Taraflar, bölgesel güvenliğin geliştirilmesi konusunda verimli tartışmalarda bulunarak, Üye ve Gözlemci devletlerin yanı sıra diğer komşu ülkelerin sürdürülebilir kalkınmasını korumanın öneminin altını çizdiler.
Görüşmede Baghdad Amreyev ve Rashid Meredov ayrıca, ortak çıkarları ilgilendiren uluslararası ve bölgesel gelişmelere de değindiler.

Editör: Haber Merkezi