Başkent Londra'daki Old Bailey Mahkemesi'nde görülen davada, nakliye şirketi işletmecisi ve kaçak göçmenler için tırlar ile şoförleri organize eden 41 yaşındaki Ronan Hughes'e 20 yıl hapis cezası verildi. Hughes'in göçmenlerin taşınmasını koordine eden 43 yaşındaki Romanyalı yardımcısı Gheorghe Nica ise 27 yıl hapse mahkum edildi. Göçmenlerin ölü bulunduğu tırın şoförü 26 yaşındaki Maurice Robinson da 13 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ayrıca çetenin üyelerinden Kuzey İrlandalı şoför Christopher Kennedy 7, Romanyalı şoför Valentin Calota 4,5, kaçakçılıkta rol oynayan Alexandru Hanga ise 3 yıl hapis cezası aldı. 

OLAY

İngiliz polisi, 23 Ekim 2019'da aldığı ihbar üzerine gittiği Essex kentindeki bir sanayi sitesinde, bir tırın arkasındaki konteynerde yaşları 15 ila 44 arasında değişen 31 erkek ve 8 kadına ait 39 ceset bulmuştu.

Belçika makamları, konteynerin Zeebrugge Limanı'na 22 Ekim'de yerel saatle 14.49'da ulaştığını ve aynı gün gemiyle İngiltere'ye doğru yola çıktığını bildirmişti.

Tırdaki 5'i çocuk, 8'i kadın 39 göçmenin Vietnamlı olduğu ve oksijen yetersizliği nedeniyle öldüğü belirlenmişti.

AİLESİNE MESAJ ATMIŞ: ÖLÜYORUM!

Kurbanlardan biri olduğu öne sürülen kişinin annesine gönderdiği son mesajlara ulaşılmış, 26 yaşındaki Pham Thi Tra'nın ailesine, "Anne, baba üzgünüm. Yurt dışına gitme çabam başarılı olmadı. Anne, babamı ve seni çok seviyorum. Ölüyorum çünkü nefes alamıyorum. Vietnam'ın Ha Tinh bölgesine bağlı Nghen kentindenim. Anne çok üzgünüm anne." yazdığı ortaya çıkmıştı. 

İNSAN KAÇAKÇILARININ ÖZEL OKUL KAYDI BAHANESİYLE GETİRDİĞİ İDDİA EDİLMİŞTİ

Times gazetesi, insan kaçakçılarının Vietnamlı çocukları İngiltere'ye getirmek için özel okullara kaydettirme yoluna gittiklerini, bu çocukların yasal vizeyle ülkeye giriş yaptıktan bir süre sonra ortadan kaybolduklarını bildirirken, araştırmaya göre 2014-2019 yılları arasında yaşları 15 ve üzeri en az 21 çocuk özel okulda okumak için ülkeye geldikten sonra kayboldu.

Joshi Herrmann ve Katie Gibbons imzalı haberde, insan kaçakçılarının özel okullara ilk dönemin parasını yatırarak çocukları kaydettirdiği, çocukların ülkeye "özel okul vizesi" olarak bilinen yasal bir vizeyle giriş yapıp okul yurtlarına ya da ailelerin yanına yerleştirildikten birkaç hafta ya da birkaç ay sonra ortadan kaybolduğu aktarılmıştı..

İçişleri Bakanlığı ve Emniyet birimlerinin kayıp çocukları aradığı, ancak pek çoğunun bulunamadığı belirtiliyor.

MANİKÜR PEDİKÜR DÜKKANLARINDA BULUNUYORLAR

Çocukların manikür-pedikür dükkanlarında, esrar tarlalarında ya da seks işçisi olarak çalıştırılma riski altında oldukları ifade edilmişti. 

Araştırmaya göre, yıllık ücreti 25 bin sterlin olan Londra'daki Chelsea Independent College isimli okula kayıtlı 8 Vietnamlı çocuk ortadan kayboldu. Okulun bir eski çalışanına göre, kız çocuklarından biri gece yarısı yangın merdiveninden kaçtı.

Worcestershire bölgeindeki Abbey College'a 2017'nin Eylül ayında başlayan 15 yaşındaki başka bir kız çocuğunun Noel tatilinin ardından okula dönmediği, bir yıl sonra ülkenin kuzeyindeki Yorkshire'da sadece nakit para kabul eden bir manikür-pedikür dükkanında bulunduğu belirtiliyor.

Times gazetesi, İngiltere'deki insan kaçakçılarının en fazla hedef aldığı ilk 3 milletten birinin Vietnamlılar olduğunu kaydediyor.

Yasa dışı göçmenlerin Vietnam'dan Avrupa'ya gelirken genellikle Rusya'ya uçtuklarını, ardından araba ve kamyonlarla, çoğunlukla Letonya ve Belarus üzerinden Fransa'ya geldiklerini ve bu yolculuğun riskli olduğu ifade edildi.